Ekonomix
483 prikaza

Najveći problem Hrvatske, ali i EU-a: Kako zaposliti mlade i gdje

Čakovec: Trvtka Tremak putem jumbo plakata traži radnike
Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL
Hrvatska uz Cipar bilježi najveće smanjenje stope nezaposlenosti u odnosu na prošlu godinu

Hrvatska je u lipnju 2016., prema podacima Eurostata, imala 13,2 posto nezaposlenih, što je treći najveći postotak nezaposlenosti od 28 zemalja EU. Više od Hrvatske nezaposlenih su imale samo Grčka i Španjolska. 

Situacija, međutim, nije tako crna. Hrvatska, naime, uz Cipar bilježi najveće smanjenje stope nezaposlenosti u odnosu na prošlu godinu. Lani je u istom razdoblju nezaposlenih bilo 16,2 posto, što je pad od čak tri posto. Cipar, koji prema Eurostatu ima najveći pad stope nezaposlenosti, u lipnju je ove godine u odnosu na lipanj 2015. nezaposlenost smanjio za 3,4 posto. 

Poslovni čovjek stoji samouvjereno | Author: Thinkstock Thinkstock

U istom je razdoblju, zanimljivo je, stopu nezaposlenosti povećala jedino Austrija, dok su Belgija i Estonija ostale na prošlogodišnjoj razini. Prosječna je stopa nezaposlenosti u Europi u istom razdoblju iznosila 8,6 posto. 

Procjenjuje se da je u EU trenutačno nezaposleno 20 milijuna i 986 tisuća ljudi, što je u odnosu na razdoblje prošle godine smanjenje od dva milijuna i 114 tisuća. Od  ukupnog broja nezaposlenih, četiri milijuna i 194 tisuće čine osobe mlađe od 25 godina. 

Zemlje u kojima mladi najteže nalaze posao su Grčka, Španjolska, Italija, Hrvatska te Portugal.  U odnosu na lipanj 2015., Hrvatska je broj nezaposlenih mladih manjila za čak 13,7 posto: s 43,8 na 30,1 posto. No, i dalje je u samom vrhu po nemogućnosti zapošljavanja mladih. 

Trenutačno je nezaposleno oko 52 tisuće osoba mlađih od 25 godina, što ne znači da su svi na burzi, budući da u toj dobi mnogi mladi studiraju. Prema podacima „obećane zemlje“ za mlade su Malta, Njemačka i Island u kojima nezaposlenost mladih iznosi svega oko sedam posto, što je gotovo 11 posto manje od prosjeka EU. 

Nezaposlenost mladih u EU najviše je padala u razdoblju od 2005. do 2007., da bi početkom 2008. nezaposlenost doživjela najnižu razinu. No, došlo je do ekonomske krize, a ona je najviše zahvatila upravo mlade. 

Vrhunac stope nezaposlenosti mladih bio je početkom 2013., nakon čega je nezaposlenost počela padati.  Stopa nezaposlenosti svuda u svijetu pokazatelj je socijalnog i ekonomskog stanja u nekoj državi. 

Povijesno gledano uvijek je bilo nezaposleno više žena nego muškaraca. S vremenom, kako su žene postajale sve obrazovanije, te su se razlike smanjivale. 

Prema posljednjim dostupnim podacima postotak nezaposlenih žena u odnosu na nezaposlene muškarce nije bitno različit. Razlika je u nezaposlenosti između žena i muškaraca u EU krajem 2014. iznosila svega 0,2 posto. 

Zanimljivo je da u Irskoj ima 3,5 posto više nezaposlenih muškaraca no žena, dok je u Grčkoj situacija obrnuta. Žena koje nemaju posao je 6,5 posto više no muškaraca.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.