Ekonomix
336 prikaza

Nikad ne bih platio 100 godišnjih dobiti. Možda Apple po toliko prodam

Pad dionica Applea
Igor Soban/PIXSELL
Iza Kolakušićevih 'miljenika' Vanguarda i Blackrocka, Buffett je treći najveći dioničar Applea, dok Apple čini gotovo 40 posto Buffettova dioničkog portfelja

Savjet ne tražim niti bih ga dao, ali može se reći da sam Apple po 158 dolara kupio shvativši Buffettove postupke, tj. obrazloženje zašto je kupio, kao savjet. Dobar proizvod, vjerni, gotovo religiozni korisnici koji u prosjeku svake četiri godine kupe novi iPhone. Uglavnom ne mijenjaju telefon. Firma leži na kešu, pa lako investira milijardu dolara u industriju zabave, u film ili filmove. I tako dalje.

Zbog svega je toga Apple najveća Buffettova dionička pozicija. Iza Kolakušićevih "miljenika" Vanguarda i Blackrocka, Buffett je treći najveći dioničar Applea, dok Apple čini gotovo 40 posto Buffettova dioničkog portfelja.

Nije odmoglo ni što me je Milan Horvat iz Fime podsjetio na Jobsovo učenje da Apple nije hardverska, nego softverska kompanija, da je esencija iPhonea i svega što Apple radi softver. Prognoze su da će u dogledno vrijeme Apple ostvarivati 80 posto prihoda od softvera, tj. da će biti prvak digitalne ekonomije.

Apple trgovina u New Yorku | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Horvat je opet objavio na LinkedInu. Posljednji veliki potez je pokretanje u Americi usluge Apple Pay Later, kupi sad, plati kasnije, kojom korisnicima omogućuju da trošak podijele na četiri jednake rate. Kako će se Apple Pay Later zapravo financirati iz vlastite bilance, to je u biti prvi korak do stvaranja Apple banke. A znajući njegovu veličinu, to bi zaista bio iskorak koji bi mogao promijeniti FinTech kakav danas poznajemo u zapadnom svijetu.

Procjenjuje se da već postojeća usluga Apple Pay ima više od 500 milijuna korisnika diljem svijeta. Usluga "kupi sad, plati kasnije", zasad besplatna, potaknut će korisnike na više velikih kupnji unutar njegova ekosustava. To su mobiteli ili računala, zatim nadolazeći noviteti. Kreću od prodaje svojih proizvoda prema golemim mogućnostima prodaje za druge. Apple već otprije surađuje s bankom Goldman Sachs na razvoju usluge Apple Card, izravne ponude zajmova i depozitne štednje, za što je osnovao Apple Financing.

Za moj ukus - savjet ne tražim niti bih ga dao - Apple sam skupo platio. I to u doba kad more autoriteta najavljuje recesiju. Osim što se kladim na rast vrijednosti, otpornost na krize, među ostalim, kupio sam ga i jer je kandidat za histeriju. Mislim da nikad ne bih platio PE 100, kupio po 100 godišnjih dobiti, ali ne bi me iznenadilo da ga po toliko prodam.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.