Znanost
737 prikaza

Njemačka toliko reciklira da mora početi uvoziti smeće

Smeće u Njemačkoj
Stephanie Pilick/DPA/PIXSELL
Nijemačka je pravi dokaz kako smeće jedne zemlje predstavlja bogatstvo drugoj

Stanovnici Njemačke toliko marljivo recikliraju smeće, da su malo i pretjerali.

Naime, visoka stopa recikliranja u Njemačkoj (trenutačno se reciklira oko 65 posto svega odbačenog otpada), u kombinaciji s opadanjem populacije, predstavlja velik gubitak za spalionice kojima godišnje nedostaje nekoliko milijuna tona otpada.

To pak ne bi bio nikakav problem da spalionice ne pretvaraju smeće u energiju. 

Kako bi smanjili nedostatke, nekolicina spalionica počela je stoga uvoziti smeće iz susjednih država, poput Italije, Velike Britanije, Irske i Švicarske. 

Njemačka inače nije prva zemlja koje uvozi smeće, jer to čini i Švedska, kako bi osigurala strujom stanovnike koji manje troše, a više recikliraju. Švedska je 2014. godine tako uvezla 800.000 tona otpada kako bi osigurala grijanje za oko milijun kućanstava i pružila struju 260.000 građana.

Spalionice koje otpad pretvaraju u energiju daleko su dogurale od prvotnih toksičnih postrojenja.

Danas su opremljene različitim filtrima koji zadržavaju zagađivače poput žive i olova, te nakon što gotovo u potpunosti očiste smeće, pretvaraju ga u energiju, usput smanjujući metan - kojeg bi isti otpad stvorio da je odložen na odlagalištu smeća, piše Fortune.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.