Ekonomix
10810 prikaza

Nužne su promjene: Hrvatska gubi najvjernije turiste

Turistička sezona
Miranda Čikotić/ PIXSELL
Najvjerniji i mnogima najdraži turisti u nastavku sezone su pohrlili na Jadran, ali ovo ipak jest upozorenje

Slovenski zabavni kantautor Robert Pešut Magnifico, poznat kao ironični autor do te mjere da je jedan od njegovih najvećih štovalaca Rambo Amadeus, svojedobno je izjavio da je na ovim prostorima uvijek sve bilo u redu kad su Nijemci dolazili. U turističkom smislu. Da je krenulo ka katastrofi kad ih više nije bilo. Pa je tako počeo i rat. Jutarnji sada piše kako je ove godine u prvih pet mjeseci u Hrvatsku došlo 8 posto manje Nijemaca, a noćenja je čak 15 posto manje.

Riječ je o redovitom kvartalnom izvještaju Europske putničke komisije (ETC), koje rezultate Hrvatske ističe s iznenađenjem. Iako je izvještaj kvartalni, podaci za Hrvatsku odnose se na period do kraja svibnja. Podatak potvrđuju i mjesečna izvješća o stanju emitivnih tržišta koje svaki mjesec objavljuje HTZ, a koji otkrivaju da smo najveći gubitak njemačkih gostiju zabilježili u svibnju.

Naplatne kućice na autocesti VIŠA CIJENA Ekonomix Pripremite novčanik: Od 1. srpnja veće cestarine HAC-a

Istovremeno, ETC bilježi još jedan paradoks: hrvatsko tržište, uz tursko, jedno je od rijetkih europskih tržišta koje bilježi pad broja njemačkih posjetitelja u predsezoni, piše Jutarnji. Na Nijemcima je ove godine posebno profitirala Bugarska, povećanjem broja njemačkih turista za 40 posto, ali i druge zemlje u regiji. Hrvatska je pak uz Tursku jedina koja bilježi pad broja Nijemaca. Bugarska je, tvrde u ETC-u, postala nova zimska destinacija za njemačke obitelji.

Što se tiče ostalih, Srbiju je posjetilo 26 posto više Nijemaca, 25 više Crnu Goru, Rumunjsku 18 posto, a i Mađarska je u Njemačkoj sve popularnija. Nijemci su kod nas kumulativno i dalje najbrojniji gosti, no njihova mjesta u većem broju počinju preuzimati posjetitelji iz Velike Britanije, ali i Poljske. Britanci su u prvom kvartalu 2017. godine ostvarili rast broja noćenja i dolazaka na hrvatska tržišta od čak 40 posto, što je ujedno najveći rast dolazaka britanskih turista među gotovo svim europskim destinacijama.

Hrvatska bilježi rast predsezonskih gostiju praktično sa svih tržišta (indijsko, talijansko, rusko, francusko), a pad jedino još kod Japanaca kojih je dva posto manje. Sanja Čižmar iz tvrtke HD Consulting upozorava za Jutarnji da pad broja dolazaka i noćenja Nijemaca zasad nije alarmantan, ali je u pozoravajući.

"Svakako bi valjalo istražiti je li pad broja dolazaka iz Njemačke u razdoblju prvog kvartala uvjetovan padom poslovnih ili odmorišnih gostiju. Ako se radi o poslovnim gostima, vjerujem da bi to imalo šire implikacije i bio razlog za veću zabrinutost jer bi upućivao na pad gospodarske aktivnosti s Njemačkom koja je Hrvatskoj važna i kao vanjskotrgovinski partner", kaže Čižmar.

Jedan od mogućih uzroka pada turista iz Njemačke, upozorava, mogla bi biti njihova orijentacija na jeftinije destinacije u široj regiji, jer Hrvatska teško da se može reklamirati kao jeftino turističko odredište.

Tri velika putnička broda usidrena ispred grada Dubrovnika Ekološko samoubojstvo Znanost Užas na Jadranu: Kruzeri zagadili gore nego milijun auta

"Što se tiče odmorišnih gostiju iz Njemačke, Hrvatska je u dosadašnjem razdoblju u većoj mjeri privlačila segmente srednje ili niže platežne moći koji su sada možda odabrali druge destinacije. Ipak, to ne znači da bi cilj domaćeg turizma trebao biti ulazak u cjenovnu konkurenciju s ovim jeftinijim destinacijama, već konkuriranje u segmentu kvalitete. To znači daljnje unapređenje kvalitete postojećih smještajnih kapaciteta i izgradnja novih", zaključuje Čižmar.

Iz HTZ-a ističu da Nijemci u prvom polugodištu ove godine ipak bilježe rast dolazaka i noćenja, od 32,4 odnosno 33,5 posto, što znači da su u nastavku sezone, nakon prvog kvartala, ipak pohrlili na hrvatski Jadran. Osim toga, napominju kako razdoblje od siječnja do travnja čini samo četiri posto ukupnog turističkog promet tijekom godine pa se temeljem tih rezultata ne mogu donositi zaključci o uspješnosti pojedine godine.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ljeto 20:05 10.Srpanj 2017.

    Ne znam koje njemacke turiste , vidi se pokoja njemacka tablica (a i to su vecinom iz nasih krajeva). Sve su poljske, ceske slovacke i madarske tablice, ostalih je toliko malo da nije vrijedno spomena. Uskoro ni njih nece biti ... prikaži još!i kakva nam je ponuda dnevnih i nocnih zabavnih sadrzaja. Nudimo im vecinom da se prze pod suncem na kamenu, a domace stanovnistvo bi da svi spavaju u 23h jer je njima buka i ne mogu spavati. Valjda bi trebali doci , prziti se na suncu, otici spavati sa plaze i ostaviti $

  • nelson 19:48 10.Srpanj 2017.

    nijemaca je od 1990 uvijek manje o čemu pišete nijemaca i talijana nema više samo poljaci i česi.