Top News Legalizacija marihuane
5539 prikaza

7 zemalja koje sjajno žive od 'kanabis turizma'

Turist u Barceloni
Thinkstock
U njima je ili marihuana legalna ili su propisi blagi, a turisti često uživaju u konzumaciji

1. Španjolska 

Marihuana je u Španjolskoj legalna desetljećima. Ako ste na kanabis turi kroz Europu, Barcelona je svakako mjesto za dobar početak. Na ruti je prema Amsterdamu, prema mnogima meki za sve obožavatelje kanabisa. Sama država je "kanabis turizam" prihvatila sa širom otvorenim rukama. Ekonomski, ta se zemlja bori s financijskim problemima od velike recesije, a vlada podupire svaki priljev novca, pa tako i potiče otvaranje kanabis shopova.

Portugal | Author: Pixabay Pixabay

2. Portugal

Sve su droge dekriminalizirane u Portugalu prije nešto više od 10-ak godina. S time su postali prva europska nacija koja je dekriminalizirala sve vrste droga, uključujući marihuanu, meth i kokain. Te su droge i dalje ilegalne, no ne propisuje se zatvorska kazna zbog posjedovanja količine za osobnu uporabu, već manja novčana globa. Novac koji bi se inače potrošio na zatvaranje i uzdržavanje ovisnika zemlja koristi na liječenje ovisnika te u prevenciji, što već godinama donosi odlične rezultate. Stoga, ako vas kao turista u Portugalu uhvate s marihuanom, možete dobiti besplatno savjetovanje kako se rješiti te navike - ako to želite. 

3. Kanada

Sjeverni susjed SAD-a nema zakonski izričit zakon o legalnoj marihuani, no ima od države financiran program medicinske marihuane. Prema njemu više od 20 tvrtki ima dozvolu proizvoditi kanabis u medicinske svrhe. Novac koji na taj način zarađuju ulaže u daljnje studije o istraživanju dobrobiti kanabisa, kao i načina kako im maksimalno iskoristiti za zdravlje.

Gdje je legalno, a gdje ne:

Države svijeza s obzirom na legalnost marihuane | Author: Pinterest Pinterest

4. Izrael

Industrija medicinske marihuane u toj zemlji doživljava pravi procvat te je podržavana i financirana od strane vlade. Inače, Izrael je svjetski lider po pitanju istraživanja utjecaja kanabisa na liječenje raka, PTSP i slične bolesti, ali i na samu ovisnost.

5. Island

Zamislite dim marihuane koji osvjetljavaju polarna svjetla - upravo je to dio atmosfere koju Island nudi tragačima za kanabis turizmom. Prema podacima UN Ureda za drogu i kriminal, ta nacija je najveći uživatelj marihuane to se kod njih puši više nego bilo gdje drugdje na svijetu. Također, oni su i jedna od najsretnijih nacija, što mnogi povezuju upravo s kanabisom.

Reykjavik | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Igor Kralj (PIXSELL)

6. Nizozemska

Iako je Nizozemska svakako najpoznatija destinacija takvog turizma, kanabis je zapravo ilegalan tamo - no, neki su dijelovi biljke dekriminalizirani. Oko dva milijuna ljudi svake godine dolazi u posjet Amsterdamu u nezaobilaznom zaustavljanju u coffe shopovima gdje mogu uživati u kanabisu jer oni imaju dozvolu za prodaju. No, do kanabisa ne možete doći na ulici.

7. Urugvaj

Ova je zemlja dospjela na naslovnice u prosincu 2013. kad je postala prva nacija na svijetu koja je kompletno legalizirala marihuanu. S tim se drastično smanjio broj narko kartela, a cijena kanabisa je pala toliko nisko da si ga svatko može priuštiti. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.