Ekonomix
259 prikaza

Otkrivamo zašto su poskupjele banane u Hrvatskoj

Banane
Matija Topolovec (PIXSELL)
Jedemo li više jabuka, uvest ćemo manje banana, tvrde iz Pacific Fruita i Dodira prirode

Ma kakva Panamska bolest? Panamska bolest u nas se zove dolar,  kaže Miljenko Preložnjak, direktor Pacific Fruita, jednog od najvećih uvoznika banana u Hrvatsku, nakon što su svjetski mediji objavili kako bi zbog gljivice zvane Panamska bolest, koja ozbiljno prijeti australskim bananama, cijena te dragocjene voćke globalno mogla skočiti i 400%.

Australske plantaže, na kojima se godišnje proizvede banana za oko 550 mil. dolara, nisu, naime, izvoznice banana, ali bi potražnja za uvoznima, mogla izazvati tektonske poremećaje na svjetskom tržištu, kako se to dogodilo i 2011., kada je ciklon poharao 20% australskih usjeva, tvrde neki analitičari. Lani su famoznom gljivicom, koja izjeda korijen banane, bili pogođeni i Filipini pa neki nagađaju kako je njihova cijena od 12 kuna u većini hrvatskih trgovina posljedica panamske pošasti ili špekulacija proizašlih iz nje.

I TISUP, tržišni informacijski sustav u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, bilježi kako su banane u nas skuplje za oko 19% u odnosu na isto razdoblje lani, a ne tako davno kupovali smo ih i po prosječnoj cijeni od oko 8 kuna.

Cijeli tekst o poskupljenju banana pročitajte na vecernji.hr.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.