Ekonomix
126 prikaza

Pet najvećih prijetnji za svjetsku ekonomiju u 2016. godini

Novac
Igor Kralj (PIXSELL)
Svjetskoj ekonomiji prijeti sve veći broj rizika, pokazuje godišnji izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma "Prijetnje po globalnu ekonomiju 2016."

U 2016. godini najveći rizici za svjetsku ekonomiju bit će migracijska kriza i posljedice klimatskih promjena, smatraju stručnjaci koji su sudjelovali u anketi za izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma.

Svjetskoj ekonomiji prijeti sve veći broj rizika, pokazuje godišnji izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma "Prijetnje po globalnu ekonomiju 2016.", koji je objavljen u četvrtak. 

Jedanaesti izvještaj rezultat je ankete u kojoj je sudjelovalo 750 eksperata iz raznih zemalja.

U dokumentu se navodi da se rizici na koje su upozoravali analitičari "počinju pojavljivati u novim, neočekivanim formama, a njihove posljedice su neizbježne za ljude, organizacije i ekonomije". 

Najaktualniji problem u ovoj godini bit će masovna migracija, smatraju stručnjaci.

Među pet najvjerojatnijih rizika ušli su i ekstremne vremenske nepogode, posljedice klimatskih promjena, međudržavni sukobi i velike prirodne katastrofe. 

Presjek rizika koji nose najveću štetu u narednih deset godina prvi put predvodi problem klimatskih promena.

Prema mišljenju eksperata, najopasniji rizik za svjetsku ekonomiju su oružje za masovno uništenje, kriza snabdijevanja vodom, masovna prinudna migracija i vellike razlike u cijenama energenata. 

Navodi se da su svi ti rizici uzajamno povezani, što pojačava njihov utjecaj.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.