Ekonomix
43293 prikaza

Počeo najluđi eksperiment ikad – plaća svima!

Novac
Dusko Jaramaz (PIXSELL)
Pilot projekt traje dvije godine, a ove godine ga planira uvesti i Nizozemska

U Finskoj je počela isplata osnovne mjesečne plaće od 560 eura, kao dio društvenog eksperimenta, s ciljem smanjenja državne birokracije i siromaštva i povećanja zaposlenosti.

Kako prenosi Reuters, taj pilot-projekt će trajati dvije godine, a Finska je prva zemlja u Europi koja je uvela taj projekt.

Prošlog tjedna 2.000 slučajno izabranih nezaposlenih Finaca je već dobilo 560 eura, a u tijeku je isplata i ostalima koji nemaju posao.

Direktorica programa u agenciji finske vlade KELA, koja je nadležna za socijalna pitanja u zemlji rekla je da će svi nezaposleni dobiti novac "bez obzira na sve".

"Mogu ostati kod kuće na kaučima i ne raditi ništa ukoliko im je dovoljan ovaj osnovni prihod. Ali, mogu imati posao sa skraćenim radnim vremenom ili pokrenuti vlastiti biznis", navela je za Reuters.

Riječ je o projektu kojeg su Finci predstavili prošle godine u sklopu vladine kampanje da svi građani moraju imati osnovni prihod, koji u Finskoj iznosi 560 eura.

Eksperiment će tijekom 2017. godine biti testiran u nekoliko gradova u Nizozemskoj.

Oni koji podržavaju model ističu kako će se siromašni i nezaposleni na ovaj način više zaštiti, dok protivnici navode kako zbog ovakvog modela nitko od nezaposlenih neće biti motiviran tražiti posao.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • stevo33 10:22 23.Siječanj 2017.

    E moj boze ludaka svuda okolo. evo vam sada dokaza da od Evra nema nista samo moze da psotane nova Lira i nista drugo