Ekonomix
1066 prikaza

Poražavajuće: Još uvijek smo na začelju Europske unije

Gabrijela Žalac
Marko Mrkonjić (PIXSELL)
Povećano je povlačenje iz dostupnih fondova Europske unije, ali Hrvatska i dalje katastrofalno stoji

Premda je Hrvatska ove godine ugovorila 17 milijardi kuna europskog novca čime je s prošlogodišnjih devet posto tako ostvaren skok na 31 posto, nema razloga za zadovoljstvo.

I po ugovaranju i po isplati novca iz europskih fondova, Hrvatska je na začelju ljestvice članica Europske unije a na Razvojnom forumu za Kontinentalnu Hrvatsku u Vinkovcima, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije HDZ-ova Gabrijela Žalac objasnila je tko je za to kriv.

"Kada govorimo o isplaćenim sredstvima, onda moramo reći da nismo imali što praktički niti ovjeriti, jer nije bilo natječaja u prošloj godini, to su stvari kojima svjedočimo'', rekla je Žalac okrivljujući svoje prethodnike za ovakvo stanje, piše dnevnik.hr podsjećajući da je prošle godine koju kao spornu ističe Žalac, ministar bio njezin stranački kolega Tomislav Tolušić.

Kritika ima i na račun sadašnjih suradnika: ''Na žalost još uvijek čekam zahtjeve za nadoknadom sredstava od velikih projekata i s tim nisam zadovoljna i tu moramo jako puno napraviti iskoraka''.

Primjer tvornice iz Županje

U tvornici namještaja u Županji radnici rade na najsuvremenijoj opremi. ''Puno je lakše, uštede na vremenu, na kvaliteti, preciznosti, manje se fizički radi'', rekao je radnik Matija Matijević.

Novi strojevi, hardveri, softveri, led rasvjeta, pa čak i vlastita toplana - sve je kupljeno europskim novcem. ''Do sada smo povukli oko 700 tisuća eura nepovratnih sredstava. Sad planiramo investiciju veliku od oko 12 milijuna kuna'', rekao je Mario Špoljar, vlasnik tvrtke.

No, nije bilo lako. ''Ljudi nakon saslušanja što sve trebaju i kakvu sve trebaju papirologiju imati, najčešće ustaju i odustaju'', upozorava.

Složena procedura

Stručnjaci kažu da je cijela procedura složena i da se trebalo bolje planirati. 'Kad vam se objavi natječaj i kad dobijete pet puta više prijava nego što imaju sredstva, to je dokaz da je loše programirano ovo razdoblje'', objašnjava Stjepan Ribić iz Regionalne razvojne agencije osječko-baranjske županije.

Sve uzima i mnogo vremena što pokazuje i primjer nedavno otvorene vukovarske tržnice. Najprije je izgrađena, a tek je na otvorenju potpisan i ugovor o njezinu EU financiranju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.