Ekonomix
53 prikaza

Poslovni krah: Propala tvrtka bivšeg PR-a Vlade i HDZ-a

Ratko Maček
Marko Lukunić (PIXSELL)
Najnovije rješenje Trgovačkog suda uslijedilo je nakon rješenja iz rujna kojim se Mačeku nalagalo da sastavi i podnese popis imovine svoje tvrtke radi utvrđenja uvjeta za otvaranje stečaja

Trgovački sud u Zagrebu pozvao je zainteresirane osobe i vjerovnike tvrtke bivšeg glasnogovornika Vlade i HDZ-a Ratka Mačeka, MPR Strateško komuniciranje, da u roku od 15 dana solidarno predujme 25.000 kuna za pokriće sudskih troškova stečajnog postupka.

Ukoliko se ne predujmi navedeni iznos sud će donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju stečajnog postupka nad društvom koje je Maček osnovao u siječnju 2008. kao društvo s ograničenom odgovornošću za odnose s javnošću u kojem je bio direktor i jedini član.

Sud je, prema obrazloženju, nakon ispunjenja zakonskih uvjeta pokrenuo prethodni postupak radi utvrđenja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka nad tom tvrtkom. Navodi se i da je tijekom postupka utvrđeno da postoje uvjeti za otvaranje stečajnog postupka, međutim da Mačekova tvrtka nema dostatne imovine koja bi činila stečajnu masu potrebnu za namirenje troškova postupka i vjerovnika.

Pozivajući se na zakonske odredbe o obustavi, produljenju i trajanju stečajnog postupka, a ističući i da imovina dužnika koja bi ušla u stečajnu masu nije dovoljna ni za namirenje troškova toga postupka ili je neznatne vrijednosti, navedeno je da će stečajni sudac donijeti odluku o otvaranju i istovremenom zaključenju stečajnog postupka, u kojem slučaju se otvoreni stečajni postupak neće provoditi. 

U rješenju se navodi i da se postupak neće zaključiti ako se u predviđenom roku predujmi dostatni iznos novca za pokriće troškova, kako prethodnog, tako i otvorenog stečajnog postupka. Ukoliko se navedeni iznos ne predujmi u roku od 15 dana sud je dužan otvoriti i zaključiti stečajni postupak, između ostalog imenovati i stečajnog upravitelja koji, kako se navodi, zastupa stečajnu masu i nakon zaključenja i brisanja stečajnog dužnika iz sudskog registra.

Najnovije rješenje Trgovačkog suda uslijedilo je nakon rješenja iz rujna kojim se Mačeku nalagalo da sastavi i podnese popis imovine svoje  tvrtke radi utvrđenja uvjeta za otvaranje stečaja. To rješenje bila je posljedica Mačekova prijedloga za pokretanje stečaja nad vlastitom vrtkom navodeći da ne može uredno izvršavati dospjele obaveze zbog insolventnosti.

Kao glasnogovornik Vlade i HDZ-a u vrijeme bivšeg premijera Ive Sanadera Maček se našao na optuženičkoj klupi u slučaju Fimi media. U tom je slučaju za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki nepravomoćno bio osuđen i HDZ. Vrhovni sud ukinuo je nepravomoćnu presudu u tom slučaju, no Maček koji je jedini bio osuđen na uvjetnu kaznu nije podnio žalbu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.