Ekonomix
5726 prikaza

"Povećanja plaća u javnom sektoru su nevjerojatna"

Čakovec: Trvtka Tremak putem jumbo plakata traži radnike
Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL
Reformi nema, pomaka nema, ljudi odlaze, jedino što raste je državni aparat i pripadajući sateliti

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja u utorak je poprilično oštro kritizirala pristup vladajućih reformama hrvatskoga gospodarstva i glomaznog državnog aparata. Ovo su tri najvažnija pitanja na koja je odgovorila u kratkom roku. 

Kako gledate na povećanje plaća u javnom sektoru? 

Zahvaljujući velikodušnosti Vlade, pritisku štrajka u školama i prijetnjama drugim štrajkovima, ove godine javni sektor pod bor dobiva nevjerojatna povećanja plaća i materijalnih prava. Kažem nevjerojatna, jer se radi o povećanjima koja su značajno veća od stopa gospodarskog rasta. Svi mi koji živimo od tržišta i svojega rada na to ne možemo gledati nikako drugačije nego s nevjericom i negodovanjem. 

Što će poslodavci staviti svojim zaposlenima ‘pod bor’?

Pokloni koje mi dobivamo i možemo očekivati od Vlade bitno su skromniji. Mi ćemo pod bor sebi i našim radnicima staviti samo ono što možemo zaraditi sami, i to iz onoga što ostane dok namirimo potrebe ove ranije spomenute i vrlo brojne grupe zaposlenih u javnom sektoru. Njihova su prava zajamčena, nemoguće ih je smanjivati, mogu samo rasti, za rezultate i kvalitetu rada nitko ih ne pita, radili ne radili, oni svoje dobivaju.

Pa zar u javnom sektoru postoje samo loši radnici?

I među njima ima sjajnih i vrijednih ljudi, ali su u neravnopravnom položaju - jer njihov dobar rad nije nagrađen boljim uvjetima. Upravo suprotno, često su izloženi nekorektnim postupcima većine koja ne želi da im itko remeti idilu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.