Ekonomix
614 prikaza

Prijetnja šeicima - za pet godina mogli bi ostati bez novaca

Bogati Bliski istok
Thinkstock
Otkriveno je koje će dobrostojeće zemlje Bliskog istoka za svega pet godina (ili manje) mogle ostati bez keša

Irak, Saudijska Arabija i Libija nalaze se među zemljama Bliskog istoka koje bi za maksimalno pet godina mogle ostati bez gotovine, zbog pada cijene nafte, tvrdi Međunarodni monetarni fond.

Druge zemlje, poput Kuvajta, Katara i Ujedinjenih Arapskih Empirata, nisu više u tolikoj mjeri oslonjene na naftu, nakon što su uvidjele da su cijene počele padati, prije više od pola godine.

No veliki deficit u budžetima Iraka, Irana, Omana, Alžira, Saudijske Arabije, Bahreina, Libije i Jemena ukazuje na to da ako navedene države ne potraže različite izvore prihoda ili posude novac, 'presušit' će za pet ili manje godina.  

Bušotine nafte | Author: Thinkstock Thinkstock

Od navedenih država samo Iran, koji se manje oslanja na naftu, može proći bolje od država u kojima se ratuje, poput Libije i Jemena. Naime, MMF klasificira Irak, Libiju i Jemen kao ranjive države jer su one poprište regionalnih sukoba.

Zbog tih sukoba im je pao BDP, te je porasla inflacija, a cijena sukoba (u ljudstvu i infrastrukturi), otežava državama da se oporave.

"Svi izvoznici će se trebati prilagoditi novim, nižim cijenama nafte", upozorava MMF. Usput ističu i da zemlje poput Kuvajta, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje mogu preživjeti i više od 20 godina niskih cijena nafte, moraju hitno reagirati. One naime moraju prilagoditi to u kolikoj mjeri se oslanjaju na naftu, budući da se pretpostavlja da će cijene ostati niske.

Inače, Saudijska Arabija je najveći proizvođač nafte na svijetu, te trenutačno mora prodavati barel po 106 dolara, kako bi održala balans u svojim knjigama.

Doduše, i ona je počela tražiti druge načine kako prikupiti gotovinu, te je počela prodavati obveznice (ranije ove godine su na taj način prikupili četiri milijarde dolara).

Reforme cijena energije, u zemljama poput Irana, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, smanjuju jaz između lokalnih i međunardonih referentnih cijena. No MMF napominje da je ušteda koja je nastala na taj način, i dalje relativno skromna, piše Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.