Ekonomix
1385 prikaza

Prodaju jeans 'Steve Jobs', a Apple im ne može ništa

Vincenzo i Giacomo Barbato, njihov brend "Steve Jobs"
YouTube
Braća iz Napolija primijetila su da ime osnivača Applea nije zaštićeno i to su dokazali na sudu

Događalo se to i mnogima drugima, da zaborave zaštititi neki svoj glavni brend, ali u slučaju Applea to je bilo posebno bolno. Zato danas braća Vincenzo i Giacomo Barbato bez problema smiju proizvoditi svoje traperice "Steve Jobs". Potez im nije posebno pristojan, ali je savršeno legalan i to im je nadležni sud u Italiji upravo i potvrdio kako javlja La Repubblica Napoli.

U pravnu bitku protiv njih Apple je krenuo 2012., nakon što je svjetska megakompanija doznala da su braća svoju tvrtku nazvala po Appleovom pokojnom legendarnom osnivaču. Što se tiče braće Barbato, iz njihove perspektive stvar je izgledala tako da su već nekoliko godina proizvodili jeans i još neke druge stvari, kad su shvatili da je naziv "Steve Jobs" nezaštićen. I baš im se učinilo zgodno iskoristiti to kako bi im prodaja odjeće išla još bolje. Braća Barbato otišla su i korak dalje.

iPhone 4s Šok i nevjerica Tehno Apple priznao: Namjerno smo usporavali iPhone

Iz prezimena "Jobs" izvukli su novi simbol u skladu s novim imenom svoje tvrtke. Simbol im je postalo stilizirano slovo "J" s listićem iznad slova koji vrlo podsjeća na list jabuke, a usto su s gornjeg dijela slova "odgrizli" i komad do pola debljine linije, primjerice, onako kako s čuvene Appleove jabuke također nedostaje dio. Appleu nije uspjelo dobiti parnicu niti u tom dijelu.

Sud je zaključio da slovo "J" ne može biti predmet nikakvog prava na copyright, pa da posljedično niti "odgriženi" komad slova u stilu Appleove jabuke također ne može biti nešto na što kompanija pokojnog Jobsa može polagati pravo. Povodom presude, braća su ponosno kazala da će nastaviti proizvoditi torbe, majice, jeans i slične stvari i pod imenom Stevea Jobsa i pod svojim logom.

Dodali su, a tu nije sasvim sigurno jesu li samo zafrkavali ili su mediteranski sipali sol na ranu korporativnoj upravi Applea, da namjeravaju jednog dana pod istom etiketom početi prodavati i elektroniku. To bi već bio prst u oko Appleu, jer bi se lako moglo dogoditi da se u dućanima jednim do drugih u jednom prodaje iPhone Stevea Jobsa, a u prvom susjednom, primjerice, mobitel koji bi nosio njegovo ime i sa stiliziranim slovom "J" s jabučnim listićem i appleovski odgriženim komadićem.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.