Ekonomix
6961 prikaza

Rusi Todoriću plijene dionice - sljedeći Kulmer?

Kulmerovi dvori
Goran Stanzl (PIXSELL)
Zaplijenjeno je 18,53 posto dionica Mercatora u vlasništvu Ivice Todorića osobno

Sberbank je zaplijenila, odnosno blokirala dionice Mercatora koje nisu u vlasništvu koncerna Agrokor nego Ivice Todorića osobno. Potvrdili su nam to iz Agrokora.

Jutros su slovenski mediji prenijeli informaciju da je zaplijenjeno 18,53 posto dionica Mercatora koje su u vlasništvu Agrokorove nizozemske tvrtke Agrokor B.V. Međutim, ta tvrtka nije u sastavu koncerna, nego u vlasništvu Ivice Todorića osobno. On je te dionice založio za kredit od 100 milijuna eura koje je Sberbank dala u veljači.

"Agrokor d.d. je vlasnik 69,57% Mercatora i ovo vlasništvo Agrokora d.d. nije založeno niti je na bilo koji način dovedeno u pitanje. Sva vlasnička prava u Mercatoru Agrokor d.d. ostvaruje na temelju ovog većinskog vlasničkog udjela", obrazložili su nam iz Agrokora.

Zatim obrazlažu da manjinski udio od 18,53% Mercatora koji je u vlasništvu Agrokor Investments B.V. nije vlasništvo Agrokora d.d., jer je ova kompanija sa sjedištem u Nizozemskoj u direktnom, 100-postotnom vlasništvu Ivice Todorića.

"Prema informacijama kojima raspolaže izvanredna uprava Agrokora d.d., Ivica Todorić je prilikom podizanja kredita u iznosu od 100 milijuna eura od Sberbanke u veljači ove godine založio dionice Mercatora u vlasništvu Agrokor Investment B.V. kao dodatno sredstvo osiguranja. Tim temeljem Sberbanka ima direktan zahtjev prema toj imovini i može pokrenuti postupak ovrhe. Kako Agrokor d.d. nije vlasnik Agrokor Investments B.V., na ovu se kompaniju ne odnosi Zakon o postupku izvanredne uprave. Izvanredna uprava Agrokora ima ingerencije samo nad vlasništvom Agrokora d.d., a navedeni manjinski udio u Mercatoru, kao što smo pojasnili, to nije. Međutim, bilo kakvo raspolaganje tim manjinskim udjelom nema utjecaja na budućnost Mercatora kao niti na proces restrukturiranja Agrokora d.d.", odgovorili su nam.

Podsjetimo, neslužbene informacije su govorile da je za taj kredit od 100 milijuna eura založena i polovica Kulmerovih dvora kao osobna imovina Todorićevih. Ako je to točno, Sberbank bi mogla uzeti i tu imovinu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.