Ekonomix
7815 prikaza

Sberbank prodaje svoj udio u Agrokoru - Peruško novi šef?

Fabris Peruško i Irena Weber
Davor Puklavec (PIXSELL)
Maksim Poletajev, savjetnik predsjednika Uprave Sberbanka u intervjuu za Reuters otkrio brojne novosti o Agrokoru

Ruski Sberbank, najveći dioničar Agrokora, počeo je primati ponude za svoj udio u Agrokoru.

Maksim Poletajev, savjetnik predsjednika Uprave Sberbanka, kazao je kako je Sberbank već počeo dobivati ponude za svoj udio od različtih fondova iz SAD-a, Kanade i UK-a.

"Sve će ovisiti o cijeni, za sada razmatramo ponude", kazao je Poletajev, javlja N1 televizija.

Poletajev je također kazao da je Sberbank u razgovorima s raznim investitorima koji bi mogli sudjelovati u refinanciranju Agrokorova duga.

Fabris Peruško, trenutni izvanredni povjerenik u koncernu, trebao bi postati predsjednik Uprave, kazao je Poletajev.

U intervjuu za ruski Reuter, Poletajev je najavio dolazak i nekih novih, stranih lica u Agrokor.

Branko Roglić Priča iz Hrvatske Ekonomix Čovjek koji je prvi srušio Gazdu priča o Agrokoru i Borgu

"Dolazi osoba s iskustvom u SAD-u - Gene Ferter. Bivši top menadžer Tesca David Moriss bit će zadužen za maloprodaju. Budući dioničari kao predsjednika Uprave vide Fabrisa Peruško te Irenu Weber kao njegovu zamjenicu. Uvjeti njihovih ugovora se pregovaraju", kazao je Poletajev.

Postignutom nagodbom u Agrokoru Sbebrank je postao najveći dioničar s 39,2 posto udjela.

- Uvjeti njihova ugovora se trenutačno pregovaraju - kazao je Maxim Poletajev, savjetnik predsjednika Sberbank Germana Grefa u intervjuu Reutersu u kojem je malo detaljnije govorio o budućnosti Agrokora. Kada je riječ o kadrovskim rješenjima, spomenuo je također da je već angažirana i "osoba s iskustvom u SAD-u", Gene Ferter, a lanac maloprodaje vodit će Davis Morris, bivši glavni menadžer Tescoa.

Na pitanje kada će se Agrokor vratiti na tržište zaduživanja i zamijeniti roll-up kredit iz 2017. godine u iznosu od 1,1 milijardu eura, Poletaev je kazao kako se sklapanje novog i manje skupog zajma može očekivati u nekoliko idućih mjeseci.

-Na tome aktivno radimo i već smo primili nekoliko ponuda, kazao je. Zamjena tog kredita koji ima status super-senioriteta, a od siječnja će nositi kamatnu stopu od 10 posto, trebao bi biti zamijenjen novim i povoljnijim. S obzirom na to da se tvrtka vraća normalnom poslovanju i da ima dobre rezultate, Poletaev smatra da je ne bi trebalo gledati kontekstu krize, ali mu je jasno da na tržištu i ne izgledaju baš najbolje.

Fabris Peruško - Andrej Plenković, Martina Dalić Tiha privatizacija Top News Izvještaj iz srca Borga: 10 pisama za oboriti Plenkija

O detaljima novog zajma nije želio govoriti, ali kazao je kako pregovaraju s bankama i fondovima sa Zapada i Istoka, uključujući Kinu i arapske zemlje. Vjeruje da će Agrokor sa svojom opskrbom hranom i vodom biti privlačan arapskim investitorima. U iduće dvije do tri godine, prema riječima predstavnika glavnog dioničara Agrokora, prvi i najvažniji zadatak je uspostaviti financijski red, izgraditi primjerene menadžerske procedure, uvesti najbolje prakse i transparentne procedure nabave.

- Treba postojati jedinstvena narudžba i jedinstven sustav nabave. Većina nabave treba biti centralizirana, to će donijeti uštede na troškovima, osoblju, eliminirati korupciju, a moći će se uspostaviti i jasna pravila kontrole postupaka nabave i natječaja, objasnio je.

Otvorena je i mogućnost IPO-a, a što se tiče buduće strukture kompanije Poletaev samo potvrđuje postojeću podjelu na maloprodaju, proizvodnju i poljoprivredu. Operativni plan restrukturiranja trebao bi biti gotov do kraja godine. Na pitanje je li u planu prodaja imovine u vlasništvu Agrokor grupe, kazao je: 

"Takvi planovi nisu isključeni." No, objasnio je kako dioničari imaju drugačija stajalište o tom pitanju.

Maksim Poletajev Maksim Poletajev Ekonomix Gazdina noćna mora: Ovo je ruski čovjek za Agrokor

- Primjerice, sada tvrtka ima neprofitabilnu mrežu u Bosni i vrijedi razmotriti ne bi li bilo bolje preusmjeriti sredstva u Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju gdje je poslovanje profitabilno, kazao je. Ponude za kupnju udjela u Agrokora dolaze iz rizičnih fondova iz Amerike, Kanade i Velike Britanije. Te prijedloge proučavaju i sve će ovisiti o cijeni. S obzirom na to da su ruske državne banke dioničari Agrokora, može li to pridonijeti njegovom ulasku na rusko tržište? Ili ukidanju embarga na hranu Hrvatskom? Poletaev je kazao kako je sve moguće, ali samo ako nije u suprotnosti s ruskim zakonima i postojećim restrikcijama.

- Agrokor ima velike udjele u srpskim i bosanskim kompanijama koje mogu izvoziti u Rusiju i to ćemo podržati, objasnio je.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Oluja95 12:34 08.Prosinac 2018.

    I sa time će završiti jedna dugačka priča; https://novenews.net/hr/vijesti/lexagrokor-36