Ekonomix
892 prikaza

Sberbank spremna otpisati dio Agrokorova duga?

Agrokor
Marko Lukunić (PIXSELL)
Trenutno pregovaramo s vladom i klubom kreditora o tome kakvo je restrukturiranje potrebno, poručili su iz Sberbanke

Sberbank planira izdvojiti rezervacije za kredite Agrokoru u razmjeru od 50 posto, izjavio je čelnik Sberbanka Herman Gref, a prenose ruski poslovni portali.
 - Trenutno pregovaramo s vladom i klubom kreditora o tome kakvo je restrukturiranje potrebno i što ćemo raditi dalje. Zasad je rano bilo što drugo komentirati - rekao je Gref.
- Mi izdvajamo rezervacije. To smo učinili u ožujku, a sada i u travnju. Za sada se radi o 50 posto -  rekao je on.

U prijevodu, to znači da je Sberbank spreman otpisati čak polovicu Agrokorovog duga, koji iznosi oko milijardu eura.

Poslovnica Sberbanka | Author: Marijan Sušenj/PIXSELL Marijan Sušenj/PIXSELL

Ruski mediji prenose kako Agrokor sada ima problema s visokom zaduženošću pri čemu se njegova zaduženost kod ruskih banaka procjenjuje na oko 1,3 milijarde eura, od čega se na Sberbank odnosi milijarda eura.
Ruski je Sberbank i početkom travnja, kada je objavio podatke o poslovanju u prvom tromjesečju, objavio kako je ta banka "stvorila dovoljne rezerve za velikog dužnika, međunarodni maloprodajni lanac". U priopćenju su pritom napomenuli da je, kao što je banka ranije izvijestila, "Sberbank kao najveći vjerovnik uključen u restrukturiranje duga hrvatske kompanije Agrokor".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.