Ekonomix
116 prikaza

Skupina banaka pod istragom zbog sumnje u namještanje cijena

Euri
DPA/PIXSELL
Regulatori napominju da raspolažu naznakama da su banke "možda sklopile nezakonite sporazume o potkopavanju tržišnog natjecanja"

Švicarski regulatori za zaštitu tržišnog natjecanja objavili su u ponedjeljak da su pokrenuli istragu protiv skupine banaka temeljem sumnje da su dogovarale cijene plemenitih metala.

Švicarska komisija za tržišno natjecanje (COMCO) "pokrenula je danas istragu protiv dvije švicarske banke, UBS i Julius Baer, te protiv inozemnih financijskih institucija Deutsche Banka, HSBC-a, Barclaysa, Morgan Stanleya i Mitsuija", navodi se u priopćenju.

Regulatori napominju da raspolažu naznakama da su banke "možda sklopile nezakonite sporazume o potkopavanju tržišnog natjecanja" u trgovini plemenitim metalima poput zlata, srebra i platine.

U COMCO-u konkretno sumnjaju u "moguće sporazume o dogovaranju cijena, posebno u vezi sa 'spreadovima'", odnosno razlikom između tražene i ponuđene cijene.

Ostali detalji u priopćenju nisu navedeni.

Neke od banaka pod istragom već su ove godine morale platiti povelike novčane kazne nakon što su priznale krivnju po optužbama američkih vlasti da su dogovarale referentne kamatne stope za međubankovne pozajmice na londonskom tržištu (libor), piše Poslovni dnevnik.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.