Ekonomix
3628 prikaza

Smjene u HT-u zbog nerealnih očekivanja vlasnika?

Davor Tomašković
Marko Prpić/PIXSELL
Nadzorni odbor ga je slavio zbog neto dobiti, zbog rasta, zbog svega, drugi mandat tek što mu je počeo, a on je rekao: "Zbogom!"

Hrvatski Telekom vodio je skoro pet godina, a sada je, na sjednici Nadzornog odbora HT-a održanoj u utorak, podnio ostavku, koja je prihvaćena i po kojoj će tvrtku napustiti 1. travnja 2019. Davora Tomaškovića na mjestu predsjednika Uprave HT-a naslijedit će, objavljeno je na stranicama HT-a, Konstantinos Nempis, dosadašnji predsjednik uprave OTE Grupe, vodećeg telekomunikacijskog operatera iz Grčke.

Vijest o smjeni na vrhu Hrvatskog Telekoma, odnosno o ostavci Tomaškovića, iznenadila je mnoge koji znaju kako je ova kompanija poslovala posljednjih godina.

Hrvatski telekom Korisnici razočarani Ekonomix HT 'cica' novac za lošu uslugu, pa ga ulaže u regiju

"U pet godina završili smo izazovnu transformaciju, kompanija je danas brza i agilna. Uz rast svih financijskih pokazatelja učvrstili smo lidersku poziciju u svim segmentima tržišta te konsolidirali ukupno tržište", kazao je Tomašković, a još i snažnijim komplimentima sve to popratio je predsjednik Nadzornog odbora HT-a Jonathan Richard Talbot.

Zašto bi onda predsjednik uprave tvrtke s takvim rezultatima odlazio iz tvrtke, i to niti jednu godinu otkako mu je 1. siječnja 2018. počeo teći i drugi, četverogodišnji mandat? Express neslužbeno doznaje da je razlog Tomaškovićevoj ostavci to što je navodno bio suočen s poslovno nerealnim zahtjevima vlasnika.

Iz vrha Deutsche Telekoma, kako se moglo čuti od upućenih već u utorak, zahtijevali su "nemoguć rast prihoda", zbog čega je Tomašković zaključio da mu je bolje povući se, nego da vlasnicima tvrtke i njihovim predstavnicima obećava i tvrdi ono za što smatra da je neostvarivo. Na sličan način sredinom ove godine napustio je čelni čovjek Slovak Telekoma i T-mobilea u Češkoj Milan Vašina.

Davor Tomašković | Author: Žarko Bašić/ PIXSELL Žarko Bašić/ PIXSELL

Njega je u tim tvrtkama zamijenio Španjolac Jose Perdomo Lorenzo. Budući novi predsjednik Uprave HT-a, Konstantinos Nempis, dolazi iz OTE Grupe, vodećeg pružatelja telekomunikacijskih usluga u Grčkoj, s pozicije izvršnog komercijalnog direktora za segment privatnih korisnika. Nadzorni odbor HT-a Tomaškovića je za predsjednika uprave na još četiri godine, počev od 1. siječnja, imenovao relativno nedavno, u srpnju 2017., te mu je mandat trebao trajati sve do Nove godine 2022.

"Imenovanje Davora Tomaškovića nastavak je njegovog uspješnog rada, obilježenog pozitivnim zaokretom HT-a u modernu i stabilnu kompaniju", kazao je tim povodom tada Talbot.

Još prije samo nešto malo više od mjesec dana o HT-u se pisalo u kontekstu "dobre turističke sezone", "profitabilnosti" i rasti neto dobiti od čak 19,1 posto u devet mjeseci godine, odnosno na 854 milijuna kuna. Redom slične rekordne brojke obilježile su njegovo vođenje HT-a svih godina otkako je 1. siječnja 2014. došao u HT, i to kao iskusni 45-godišnji top-menadžer.

Ovakvi poslovni rezultati i drugi mandat predsjednika HT-a koji skoro pa tek što je započeo, razlog su zatečenosti poduzetničkih i bliskih krugova njegovom iznenadnom ostavkom.

HT-OVA PORUKA VLADI: Tehno 'Bez smanjenja velikih nameta neće biti ni digitalne Hrvatske'

Tomašković je, inače, rođeni Vinkovčanin, 1994. diplomirao je elektrotehniku na Sveučilištu u Zagrebu, potom i poslijediplomski studij za menadžment na "Bocconiju" u Milanu 1997., da bi potom u Ministarstvu znanosti i tehnologije radio na prvoj akademskoj internetskoj mreži. Put ga je dalje vodio u Austriju u konzultantsku kuću McKinsey&Company, zatim 2002. nazad u Zagreb, i to u HT na mjesto direktora strategije i razvoja, a od 2004. na mjesto predsjednika uprave Tiska gdje je proveo restrukturiranje te tvrtke.

Narednih čak sedam godina radio je kao predsjednik uprave Tvornice duhana Rovinj, da bi s početkom 2014. godine došao na mjesto dotadašnjeg predsjednika HT-a Ivice Mudrinića koji je prvu hrvatsku telekomunikacijsku tvrtku do tada vodio čak 15 godina. Globus je nedugo potom pisao da su Tomaškovićevi kritičari pričali da mu je nedugo nakon što je došao na čelo HT-a praktično prvi potez bio da "za pola milijuna kuna kupi novi namještaj".

Tvrtka koju je u tom trenutku preuzeo, bila je, kao i danas, na burzi, njene dionice u tom je trenutku imalo oko 200 tisuća građana Hrvatske, ali se Tomašković nije libio da "čim je došao u Zagreb" iz Bonna gdje se upoznavao s podacima o tvrtki, smijeni stotinjak menadžera. "Direktori na cesti", tako su sindikati HT-a naslovili e-mail koji su početkom travnja 2014.

Davor Tomašković | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

U njemu su najurene menadžere sindikalisti upoznavali s njihovim radnim pravima, ako bi naumili tužiti tvrtku, smatrajući da su im otkazima narušena zakonska prava, ali nije poseban problem zamisliti i određenu žaoku sindikalista. Tomaškovića je takva reakcija sindikalista, navodno, začudila.

"Kad sam došao, sindikati su mi se žalili da je previše direktora, menadžera, a sad...", pročulo se da je taj potez sindikalista komentirao u izvjesnom društvu.

Moguće je da nije uočio eventualnu otrovnu žaoku sindikalista. Moguće je da mu je promakao crni humor onog maila. A možda je naprosto sve u trenutku polovio, pa je ta izjava bila obična "pila naopako".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.