Ekonomix
12131 prikaza

Srbija: "Razmislite kad kupujete hrvatske proizvode"

Supermarket
Thinkstock
Hrvatska je usvojila mjere kojima je proširila listu voća i povrća koje moraju proći fitosanitarni nadzor na granici

Nacionalna organizacija potrošača Srbije pozvala je potrošače da zbog najnovijih mjera Hrvatske prilikom kupovine robe prednost daju domaćim proizvodima. Hrvatska je naime donijela odluku o povećanju pristojbi za nadzor kvalitete voća i povrća koje se uvozi iz inozemstva

Ta organizacija je pozvala potrošače da "još jednom razmisle" pri kupovini robe koja je porijeklom iz Hrvatske, a kako bi se sačuvala domaća proizvodnja i zaštitili srpski poljoprivredni proizvođači.

Ministar Tomislav Tolušić otvorio manifestaciju Doručak s hrvatskih farmi Hajka na strance Ekonomix Kupili bi ljudi hrvatsko, ali sve ste prodali

Hrvatska je usvojila mjere kojima je proširila listu voća i povrća koje moraju proći fitosanitarni nadzor na granici i osim toga za čak 22 puta povećala pristojbe pri uvozu ovih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU, što se odnosi i na Srbiju. 

"Ova mjera očito ima za cilj zaštitu hrvatskog tržišta od jeftinijih proizvoda iz susjednih zemalja, prije svega Srbije", navodi Nacionalna organizacija potrošača Srbije. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Srbija još jednom pokazati da je konstruktivna i tolerantna, ali da neće ignorirati hrvatske mjere na srpske proizvode i tražit će zaštitu za srpske domaće proizvođače i izvoznike. 

Povodom vancarinskih barijera koje je Hrvatska uvela prilikom uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije i drugih zemalja koje nisu članice EU, ministar trgovine Rasim Ljajić je rekao kako je riječ o drastičnom kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i najavio da će se Srbija zbog ovoga obratiti Europskoj komisiji i tražiti da se preispita odluka iz Zagreba. 

Oglasio se i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić koji je rekao da će Vlada Srbije reagirati "adekvatnim mjerama na odluku Hrvatske i da Zagrebu neće biti svejedno". 

(B92)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • tom 16:05 02.Kolovoz 2017.

    Da nebi voce bilo omotano paucinom koju su bacali na hrvatska naselje, pametnom dosta!