Ekonomix
179 prikaza

Što možemo naučiti o predbračnim ugovorima iz razvoda poznatih?

Jen i Ben
Vince Flores/Press Association/PIXSELL
Ben Affleck i Jennifer Garner objavili su nedavno da se razvode nakon 10 godina i jednog dana braka, a 'tajming' je vrlo dobro odabran

Početkom srpnja cijeli svijet je doznao da se obožavani holivudski par, 43-godišnja Jennifer Garner i 42-godišnji Ben Affleck, spremaju razvesti. Dan prije nego su objavili ovu vijest, proslavili su pak desetu godišnjicu braka.

Ako pratite rubrike s tračevima, ova vijest vam i nije tolika novost i šok. Naime par je razdvojen već nekoliko mjeseci, i čini se da trenutak podnošenja zahtjeva za razvod (kojeg je tražila Garner) nije nimalo slučajan.

Izvor blizak paru izjavio je da se situacija s parom raspliće već neko vrijeme, te da su se oboje savjetovali s odvjetnicima koji su im rekli da pričekaju s odlukom zbog kalifornijskog zakona. Prema zakonu o razvodu na desetogodišnji brak se gleda kao na dugotrajni, a to utječe na svotu i duljinu dodjeljivanja potpore za bivše supružnike.

U biti, onaj supružnik koji manje zarađuje može tražiti od suda veću alimentaciju ili potporu tijekom duljeg vremena (bivši supružnici mogu dobivati novce za uzdržavanje i ako nemaju djece).

Druga mogućnost je da Affleck i Garner imaju predbračni ugovor u koji je dodana stavka o novčanoj nakandi koja raste nakon desete godišnjice braka.

Jennifer Garner i Ben Affleck | Author: Vince Flores/Press Association/PIXSELL Vince Flores/Press Association/PIXSELL

Iako rijetko tko želi otvoreno pričati o novcima o kojima se raspravlja u predbračnim ugovorima, istraživanje provedeno među odvjetnicima koji se bave obiteljskim pravom, iz 2013. godine, pokazalo je da se posljednjih godina broj predbračnih ugovora povećao za 63 posto.

Neki smatraju da će nova odluka o dozvoli istospolnih brakova rezultirati puno većim brojem predbračnih ugovora među homoseksualnim parovima. Uglavnom, što je par imućniji, to je veća šansa da imaju predbračni ugovor.

Svaki detalj potrebno je dobro proučiti

Marilyn Chinitz radila je na razvodu Katie Holmes i Toma Cruisea i kaže: "U predbračnom ugovoru može stajati i dogovor da će nakon razvoda onaj partner koji više zarađuje drugom dati određenu, dogovorenu svotu za svaku godinu braka. Vidjela sam da te cifre variraju od 5.000 dolara godišnje do 100.000. Dogovor ovisi o imovini bogatijeg supružnika. U slučaju Jen i Bena, oboje su u brak ušli s dosta toga, a izlaze s još više".

Chinitz ističe da je bitno znati što vaš partner ima ili nema, a važno je i obrazovati se o tome što ne stoji u predbračnom ugovoru. "U vezi pitanja vezanih uz djecu ili alimentaciju, o njima će odlučiti obiteljski sud", dodala je Chinitz.

Mela Garber specijalizirana je za porez te se isto bavila brojnim predbračnim ugovorima bogatih klijenata. Njezin je savjet da za početak nitko ništa ne krije od partnera.

"Dva glavna razloga zašto predbračni ugovori ne uspiju na sudu je zato što partneri imaju skrivenu imovinu i u posljednji tren odluče potpisati ugovor", kaže Garber, te dodaje da bismo svi trebali zapamtiti da nam je potrebno određeno vrijeme kako bismo skupili sve financijske dokumente, zaposlili odvjetnike i postigli dogovor. Garber stoga savjetuje svima da odvoje barem šest mjeseci kako bi dovršili predbračni ugovor.

Mnoge greške na koje se redovito nalijeće u ugovorima moglo se lako izbjeći, pa je zato potrebno svaki korak temeljito i polako obaviti, te dvostruko provjeriti svaki dokument. 

Uglavnom, osnovna pravila predbračnih ugovora ista su za holivudske multimilijunaše kao i za vlasnike malih tvrtki, kaže Chinitz i objašnjava to ovako: "Svojim klijentima kažem: Morate biti pametni i mudri i znati što se događa s vašom imovinom prije, ali i tijekom braka. Budite uključeni i investirajte - u sebe i svoju financijsku sigurnost", prenosi Fortune.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar indoda
    BMKZS 11:51 08.Srpanj 2015.

    Ti bračni predugovori me strašno zanimaju idem ih proučavati da ne bi zaglibio kao Grčka.:D