Ekonomix
124 prikaza

Trgovinski rat: Potvrđene sankcije Turskoj, Rusi stopiraju uvoz i letove

Vladimir Putin i Dimitrij Medvedev
DPA/PIXSELL
Dekret je objavljen na službenoj internet stranici ruske vlade i sadrži listu poljoprivrednih proizvoda koje Rusija od 1. siječnja 2016. godine više neće uvoziti iz Turske

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev potpisao je dekret kojim se uvodi niz sankcija Turskoj radi obaranja ruskog vojnog aviona. Mjere uključuju zabranu uvoza hrane iz Turske kao i čarter letove između dvije zemlje.

"Zabrana čarter letova važi za sve osim za specijalne letove kojima će se turisti koji su još u Turskoj vratiti u Rusiju. Također, bit će poduzete dodatne mjere kako bi se povećala sigurnost zračnog prometa na redovnim letovima za Tursku", piše Russia Today. 

Dekret je objavljen na službenoj internet stranici ruske vlade i sadrži listu poljoprivrednih proizvoda koje Rusija od 1. siječnja 2016. godine više neće uvoziti iz Turske.

Agencija Reuters navodi kako se među proizvodima nalazi voće i povrće, poput rajčica, luka, grožđa, breskvi, šljiva, nektarina, kajsija, jagoda, krastavaca, jabuka, te čitav niz ostalog voća i povrća, kao i proizvodi od pilećeg mesa. 

Od 1. siječnja bit će zabranjen i uvoz karanfila iz Turske.

Na listi sankcioniranih proizvoda se ne nalaze limun i orasi, koje Rusija uvozi u velikim količinama iz Turske, kao ni rusko-turski plinovod Turski tok i nuklearna elektrana Akuju.

Rusija je, inače treći trgovinski partner Turske, dok je Turska Rusiji peti trgovinski partner po veličini. Za Tursku su posebno važni ruski turisti koji čine čak deset posto ukupnih turističkih posjeta u Turskoj. U prvih devet mjeseci ove godine Tursku je posjetilo 3.3 milijuna ruskih turista. 

Prema analizama Udruge vlasnika hotela u Turskoj, ove godine bi samo zbog gubitka ruskih turista mogli ostati 'kraći' za 20 milijardi dolara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.