Top News
855 prikaza

Gari Kasparov: Putin je najopasniji čovjek na svijetu

Gari Kasparov
Luka Stanzl (PIXSELL)
Jedan od najvećih šahista svih vremena smatra da Putin više ne treba prijatelje, nego su sve što mu treba: neprijatelji

"Putin je oportunist, a ne strateški igrač. On je kao igrač pokera koji je dobio dobre karte. On je od početka bio KGB-ovac i ponosio se time. A KGB nije filantropska organizacija. Ako dijete sanja o tome da kad odraste bude KGB-ovac, on ima nekih problema", priča šahovski prvak Gari Kasparov.

52-godišnji Kasparov (koji od prošle godine ima i hrvatsko državljanstvo) predsjednik je Human Rights organizacije, te posvećuje većinu svojeg vremena potkopavajući Putina, koji je tema njegove sljedeće knjige, 'Dolazi zima', koja bi trebala biti objavljena u listopadu.

Kasparov je i sam pokušao sudjelovati u kreiranju politike kao predsjednički kandidat 2007. godine, a kao glavni disident je čak na kratko bio u zatvoru, te je opetovano napadan. Jedan bivši KGB-ovac je prilikom opisa nedaća koje znaju zadesiti Putinove kritičare rekao da je ovaj aktivist rođen u Azerbajdžanu "sljedeći na listi".

Gari Kasparov | Author: Nel Pavletić (PIXSELL) Nel Pavletić (PIXSELL)

Šahovski velemajstor koji je bio je bio svjetski prvak od 1985. do 2000. godine napominje da nije bio u Rusiji već dvije i pol godine, jer živi u New Yorku i izbjegava opasne zemlje. Vladimira Putina smatra najopasnijim čovjekom na svijetu, puno opasnijim od ISIS-a.

Kasparov takođe smatra da je zapad prilično podcijenio Putina. "Prije deset godina je 'obradio' Busha i Blaira. Trebao je ugled kako bi zadržao moć. Ono što mu sad treba jest da se na Rusiju gleda kao na opkoljenu zemlju. Znači Putin trenutno ne treba prijatelje. On treba neprijatelje."

Iako neki smatraju da Kasparov pokazuje znakove paranoje kad je Putin u pitanju, on napominje da bi se zapad trebao zabrinuti i da bi za početak trebao naoružati Ukrajinu.

Većina njegovih savjeta doduše uključuje neki oblik vojne sile. Tako je za ISIS nedavno izjavio da se može 'zgaziti kao prašina'. Točnije da se može uništiti, jer nije Afganistan. Na pitanje može li pojasniti što misli, rekao je da tamo nema planina.

"Ja ne želim biti prvi koji će proliti krv. Ali neću se ustručavati da uništim zlo", zaključuje Kasparov. 

Dodaje da nema predsjedničkih aspiracija, budući da bi se mnogo stvari trebalo promijeniti da bi on krenuo opet u tom smjeru.

"2007. zbog protestiranja biste u zatvoru proveli pet dana, danas je to pet godina. Ja sam se prebacio na aktivizam za ljudska prava. Gledao sam na to kao na svoju dužnost. Kad bih mogao nešto postići politički, to bi se moglo dogoditi tek nakon što Putin ode" dodao je na kraju za Newsweek

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.