Ekonomix
219 prikaza

Tržište dronova rast će 30 posto godišnje

Dron
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Florin Hoinarescu, generalni direktor Teamneta u Hrvatskoj, kaže da je poslovna primjena dronova biti jedan od glavnih pokretača rasta

Posao s dronovima do 2020. rast će više od 30 posto godišnje, procjenjuje proizvođač bespilotnih letjelica Teamnet. Rumunjska tvrtka, koja je lani ušla na hrvatsko tržište, navodi kako ta očekivanja ima na domaćem i stranim tržištima, uključujući i hrvatsko.

Florin Hoinarescu, generalni direktor Teamneta u Hrvatskoj, kaže da je poslovna primjena dronova biti jedan od glavnih pokretača rasta. U Hrvatskoj su 134 tvrtke registrirane za poslove s dronovima.Dronovi se trenutačno najčešće koriste za snimanje vjenčanja, ali već ih u poljoprivredi koriste Agrokor i Žito grupa, planira ih koristiti Tisak, a u taj su posao ušle i tvrtke poput IN2 grupe i GDi grupe. "Bespilotne letjelice za poslovnu primjenu mogu se već koristiti za traganja i spašavanja, granični i obalni nadzor pa sve do preciznog poljoprivrednog ili urbanog razvoj, ali za to je potreban regulatorni okvir kako bi podržali prihvaćanje bespilotnih letjelica za poslovni segment", kaže Hoinarescu.

Dodaje da su lokalne vlasti i tvrtke učinile dosta po tom pitanju. Teamnet očekuje da će 2021. na nebu biti više od 800 tisuća bespilotnih letjelica koje će koristiti velike i vrlo velike tvrtke, što je osam puta više nego danas. Ta će industrija vrijediti više od 10 milijardi eura. U poslovanju se dronovi najviše koriste u području fotografiranja iz zraka (42,9%), upravljanja nekretninama (20,7%), komunalnim uslugama (10,9%), u građevinarstvu (8,6%) i poljoprivredi (8%).

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.