Ekonomix
308 prikaza

U Monaku kupljeno najviše nekretnina u povijesti

Monako
Thinkstock
Monako je mamac za ultrabogataše koji su za stanove i kuće u toj kneževini potrošili milijarde dolara u jednoj godini

Ova kneževina na Mediteranu koja svojom veličinom zauzima tek šest posto površine Manhattana koncentracija je najbogatijih pojedinaca na svijetu. Svaki treći čovjek u kneževini je milijunaš. 

Grad država koju okružuju super jahte, ali i drugi luksuzi, bogatašima je privlačna zbog nulte stope poreza. Ne čudi, stoga, što Monako među njima slovi za jednu od najtraženijih adresa na svijetu. 

Jahte u luci u Monaku | Author: Thinkstock Thinkstock

Bogati Rusi prošle su godine, prema pisanju CNN Moneya ovdje bili najaktivniji. Vrijednost prodanih nekretnina lani je dosegnula 2,4 milijarde eura, odnosno 2,7 milijardi dolara. Tako je potukla rekordnu 2007. godinu i postala najunosnija godina za tržište nekretnina u povijesti. 

Monako se bogatašima koji plaćaju u američkim dolarima, britanskim funtama ili švicarskim francima činio pristupačnijim tamo kupiti nekretnine zbog slabijeg eura. 

Najskuplji kvadrati nekretnina, ipak, su u Hong Kongu. Tamo se za četvorni metar mora izdvojiti 10.700 dolara, ali odmah iza njega slijedi Monako gdje kvadrat stoji 9.000 dolara dok je u New Yorku 6.100. 

Bogati najčešće pored kuće u Monaku, kako se navodi u izvješću Savillsa, konzultanata za nekretnine, imaju druge kuće u Londonu, New Yorku ili Moskvi. 

I dok cijene nekretnina padaju, čini se kako će ove u Monaku ostati stabilne, odnosno jednako visoke.  

Naime, Monako ima nešto što njegova konkurencija nema, a to su povijest i naslijeđe, zbog kojih je Monakon već desetljećima centar bogatih, luksuza i života na visokoj nozi. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.