Ekonomix
718 prikaza

Vodič kroz grčku ekonomiju: Financijska kriza im je navika

Grčka zastava
DPA/PIXSELL
Dok svi čekaju da se čelnici Grčke i Europe dogovore o budućnosti ove mediteranske zemlje, donosimo neke od najnevjerojatnih činjenica o grčkoj ekonomiji

Ovih dana vam se može činiti da svakog jutra dolazi do novog momenta u grčkoj borbi potiv europskih vjerovnika. U međuvremenu, donosimo vam vodič kroz grčku ekonomiju, i to od korupcije i demografije do cigareta...

Povijest Grčke ukazuje na učestale financijske probleme

Prvi ekonomski krah Grčka je doživjela u 4. stoljeću prije Krista. Tad je 13 gradova-država posudilo od Delovog hrama, no većina nikad nije uspjela vratiti posuđeno, te je hram izgubio 80 posto posuđenih novaca. Čisto da znate, u to vrijeme su živjeli Platon, Aristotel i Aleksandar Veliki.

U moderno doba Grčka nije uspjela isplatiti kredite čak pet puta

Grčka  | Author: Socrates Baltagiannis/DPA/PIXSELL Socrates Baltagiannis/DPA/PIXSELL

To se dogodilo u ovih pet situacija: 1826., tijekom grčkog rata za nezavisnost od Osmanskog carstva; 1843. godine kad su prestali plaćati dugovanja do kojih je došlo 11 godina ranije kad su mnogo posudili kako bi mogli podržati carstvo bavarskog princa Otta, te pospješiti vojsku; 1860. godine, nakon čega su izbačeni s međunarodnog tržišta sve do 1878.; 1894., kad su 'presušili' jer su pohlepno posudili prevelike svote nakon što im je dozvoljen povratak na tržište; te 1932. tijekom Velike gospodarske krize.

Grčka je potrošila ukupno 90 godina (gotovo pola vremena od stjecanja nezavisnosti) u financijskim krizama

Korupcija Grčku košta oko osam do 10 posto godišnjeg BDP-a

"Kad bi Grčka bolje kotrolirala korupciju, ne po švedskim standardima, ali bar na španjolskoj razini, imala bi manji proračunski deficit za oko četiri posto BDP-a", izjavio je Daniel Kaufmann s Brookings instituta koji je 2010. godine proučavao grčku ekonomiju. A istraživanje Europske provizije iz 2014. godine pokazalo je da je Grčka najkorumpiranija država Europe.

Više od 100 posto prijavljenih dohodaka samozaposlenih Grka odlazi na dužnička servisiranja potrošačkih dugova

Profesionalci iz više srednje klase u Grčkoj pravi su stručnjaci u izbjegavanju plaćanja poreza. Oni prijavljuju puno manje prihode od onih koje ostvaruju, a računa se da su samozaposlene osobe 2009. godine izbjegle plaćanje poreza za oko 28 milijardi eura prihoda.

49,7 posto mlade, aktivne populacije je nezaposleno

Prošle godine je nezaposlenost među mladima dosegla 56,4 posto. Ukupna nezaposlenost je u ožujku ove godine iznosila 25,6 posto.

63,5 posto Grka starih između 18 i 34 godine živi s roditeljima

Što je još žalosnije, oni koji su u nekom trenutku iselili sve se češće vraćaju doma.

Grčka  | Author: Socrates Baltagiannis/DPA/PIXSELL Socrates Baltagiannis/DPA/PIXSELL

Svega 23,9 posto grčke populacije mlađe je od 24 godine

U Saudijskoj Arabiji primjerice osobe do 18 godina stare čine 47 posto populacije. U Grčkoj je 32,9 posto ljudi starije od 55 godina, a žene u prosjeku rađaju 1.3 djece. Ovo također znači da je potrebno sve više izdavajati za mirovine, a nema mladih koji bi radili (čak ni kad bi našli posao).

Grčka je pet puta veća od američke države Massachusetts, no BDP Massachusettsa je dvostruko veći od grčkog

BDP Grčke iznosi 242.2 milijarde dolara, dok je u Massachusettsu on 420.75 milijardi dolara.

U ovom trenutku je Grčka u lošijem ekonomskom stanju nego SAD za vrijeme Velike depresije

Što dokazuje ova infografika.

Grčka - infografika | Author: Business Insider Business Insider

Grčka godišnje proizvede onoliko tona maslinovog ulja koliko teži 1.575 plavetnih kitova

Grčka je na trećem mjestu po proizvodnji maslinovog ulja, iza Španjolske i Italije, s 300.000 tona litara godišnje. 90 posto ulja izvozi se u zemlje članice EU-a, a zanimljivo je da neke masline posađene tijekom 13. stoljeća i dalje rađaju plodovima.

U Grčkoj se, po glavi stanovnika, konzumira 28 puta više cigareta nego u Indiji

Grčka je na trećem mjestu po broju popušenih cigareta po glavi stanovnika, točnije riječ je o 2.795 cigareta godišnje. U Indiji ta brojka iznosi 97. Inače, na prvom mjestu je Srbija s 2.861 cigaretom, na drugom Bugarska, a Hrvatska nije među prvih deset (iako od susjednih zemalja jesu BiH (na osmom mjestu), Crna Gora (na 10. mjestu) i Slovenija (na sedmom mjestu)).

Prve Olimpijske igre održale su se 1250 godina prije pada Rimskom Carstva

Prve Olimpijske igre odžavale su se 776. godine prije Krista, te su se nastavile odvijati do 393. godine, kad ih je car Teodozije prozvao 'poganskim' i zabranio, piše Business Insider.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.