Ekonomix
14602 prikaza

Zastavu ne spašava ni prodaja oružja Arapima

Paul Zinken/DPA/PIXSELL
Nekad su bili poznati po proizvodnji najbolje inačice kalašnjikova, a sada se bore za golu egzistenciju

U nekadašnjem ponosu jugoslavenske vojne industrije odvija se prava drama. Tvornica iz koje je po mnogima izašla najbolja inačica AK-47 kalašnjikova, koja se proizvodila kao jurišna puška Zastava M70, u Domovinskom ratu bila je poznata kao “srbijanka”, u velikim je problemima.

“Sindikat Zastava oružje traži da se pokrene pitanje odgovornosti za ‘enormno’ zaduživanje tvornice posljednjih godina, uz ocjenu da je neprihvatljivo daljnje propadanje te tvornice. U priopćenju za medije Sindikalne organizacije navedeno je da je u posljednje tri godine tvornica Zastava oružje izgubila 3,8 milijardi dinara, što je više od 30 milijuna eura. Priopćeno je da je rekordan gubitak u poslovanju bio prošle godine, gotovo 1,7 milijardi dinara”, objavila je beogradska Politika navode sindikata tvornice iz koje je stizalo oružje namijenjeno obrani naroda da bi se 90-ih okrenulo protiv naroda čijoj je obrani trebalo služiti, piše Večernji list.

Josep Borrell i Kolinda Grabar Kitarović Josep Borrell Top News Glavni je za vanjsku politiku EU, najviše mu se raduju Srbi

– Sve se to događa od kada je Ministarstvo obrane u Nadzorni odbor poduzeća delegiralo Ivicu Marjanovića, Amira Osmanagića i Dragana Stankovića koji su o gubitku iz 2017. Skupštinu poduzeća obavijestili godinu dana kasnije – priopćio je Samostalni sindikat te tvornice. Sindikat je naveo i da je Skupština tvrtke bez postavljanja pitanja odgovornosti prihvatila izvještaje o gubicima, iako su oni doprinijeli da ukupni gubitak prijeđe visinu kapitala poduzeća. Sindikat smatra da su toliki gubici posljednjih godina “ozbiljno uzdrmali” to poduzeće jer se ukupne obveze tvornice približavaju iznosu od 17 milijardi dinara, piše Politika.

– Tvornički sustav razoren je stalnim promjenama rukovodećeg kadra, što sve stvara kaotičnu atmosferu zbog svakodnevnog miješanja u nadležnost rukovođenja tvornicom od Nadzornog odbora – citira se dalje priopćenje Sindikata te dodaje navode agencije Beta prema kojem su rezultat takvog upravljanja smanjena zaposlenost, povećano zaduživanje, dugovi dobavljačima, gubitak povjerenja poslovnih partnera u tvornicu koja zapošljava nešto više od dvije i pol tisuće djelatnika, a postoji više od 165 godina. I sada se traži sastanak s ministrom obrane Draganom Vulinom te premijerkom Anom Brnabić.

Iz srbijanskih se medija ne vidi da postoje nekakve reakcije Vučićeve vlade. Sredinom godine Blic je objavio tekst u kojem se navodi veliki porezni dug Zastava oružja koji je novim zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme trebao biti pretvoren u državni dug jer Zastava oružje i jest u 48-postotnom vlasništvu Srbije. Tamo se navodi da je dug tvornice, koja je već cijelo desetljeće najveći porezni dužnik među srbijanskim državnim poduzećima, vjerojatno prešao deset milijardi dinara. I u tom se tekstu potvrđuje da je ukupni dug tvornice oružja iz Kragujevca između 16 i 17 milijardi dinara, odnosno oko 150 milijuna eura, piše Večernji list.

Djeca Miroslav Terzić Kultura Krađa djece: 500 obitelji u Srbiji traži svoje nestale bebe

Kao glavni razlozi potonuća tvornice koja je proizvela oko četiri milijuna jurišnih pušaka M70 navodi se porezni dug nastao tijekom izolacije u vrijeme Miloševićeva režima, ali i afere Orao iz 2003. godine. Tada je srbijansko oružje preko posrednika izvezeno u Nigeriju, a završilo je u Liberiji koja je bila pod sankcijama Ujedinjenih naroda. Gotovo paradoksalno, danas apsolutni primat u proizvodnji oružja u ovom dijelu svijeta te veliku globalnu važnost ima jedna hrvatska tvrtka, HS Produkt. Nekadašnji ponos Srbije i Jugoslavije, s čijim je karabinima u lov išao i sam Josip Broz Tito i u kojem je proizvedena puška M48, oslonac u nastavi predmeta obrana i zaštita u osnovnim školama, tavori na rubu egzistencije.

Obučen u izblijedjele traperice, tenisice i kratku majicu, Salam se u veljači prije tri godine hvalisao svojom novom igračkom. Teška strojnica, potpuno nova, došla je u arsenal njegove jedinice Slobodne sirijske vojske. Kako su svojevremeno otkrili BIRN i OCCRP, strojnica je došla iz kragujevačke tvornice Zastava. Po prvi put je jedno oružje praćeno od proizvodne trake sve do sirijskog bojišta i pruža najbolji dokaz da stvarno i postoji balkanska ruta trgovine oružjem.

Mafija Brutalno Life Mafijaški rat do istrebljenja bombama, puškama i pištoljima

BIRN i OCCRP već ranije su otkrili da Hrvatska, Srbija, BiH, Crna Gora, Bugarska, Češka, Rumunjska i Slovačka nastavljaju izdavati dozvole za izvoz oružja, te se pozivaju na izjavu bivšeg američkog veleposlanika u Siriji Roberta Stephena Forda, prema kojem operacije dostave oružja koordiniraju CIA, Turska i zaljevske monarhije poput Katara i Saudijske Arabije, a sve preko centara u Jordanu i Turskoj. Stvarna vrijednost izvezenog oružja trebala bi biti i veća od 500 milijuna dolara, na koliko ukazuju nacionalni izvještaji o izvozu oružja i izvještaji UN-a. Dozvolu izvoza dobilo je u tim državama oružje u vrijednosti od 1,2 milijarde dolara.

Salam je otvoreno razgovarao s novinarima i pričao je o svojoj borbi protiv režima Bašara al-Asada. Pokazivao je fotografije strojnice pričvršćene na Toyotine automobile, ali je pokazao i serijski broj strojnice. Broj 3007 kasnije će se pokazati ključnim. Nakon brojnih upita, Zastava je na kraju priznala da je M02 Kojot serijskog broja 3007 prodan 2015. godine bugarskom konzorciju za trgovinu oružjem. Pošiljka je bila namijenjena za izvoz Saudijskoj Arabiji 2015. i 2016. godine. Reizvoz oružja zahtjeva srpsku dozvolu, ali čini se da Saudijci nisu previše pažnje posvetili uvriježenim međunarodnim pravilima.

Jedan visoki srpski dužnosnik koji nije htio biti identificiran zato što se boji otkaza rekao je: "Svi znamo da Saudijci okreću oružje za sirijske pobunjenike. Naša oružja im odlično odgovaraju zato što su izrađena prema starim i jednostavnim sovjetskim nacrtima. Mogu zgrabiti bilo koga s ulice i za par sati ih naučiti baratati oružjem".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.