Ekonomix
8312 prikaza

Zašto vaše Amex kartice iz PBZ-a više neće vrijediti?

Kreditne kartice
Press Association/PIXSELL
U utorak je snažno odjeknula vijest da kartice American Expressa iz PBZ-a nakon 2019. više ne vrijede

Svi korisnici koji preko PBZ-a koriste karticu American Expresss nakon 31. prosinca 2019. godine je više neće moći koristiti i mogu je baciti u smeće. Odluka je to koja je u utorak prilično šokirala hrvatske korisnike, a povodom te informacije oglasio se i PBZ. Na naš upit što se točno događa nisu dali jasan odgovor, a jedina konkretnija njihova izjava je kako  'American Express zbog promjena koje donosi europski regulatorni platno-prometni okvir napušta taj model poslovanja, a korisnici American Express kartica koje je izdao PBZ Card moći će ih koristiti do 31. prosinca 2019. godine'.

S obzirom da mnogim korisnicima nije jasno što to točno znaći, te hoće li u Hrvatskoj moći nastaviti koristiti svoju karticu mi smo istražili situaciju. Mnogi su izrazili sumnju kako je PBZ samo preduhitrio problem posjedovanja monopola na licencu (što je slučaj i sa Dinersom), jer dok Mastercard, Visu ili Maestro možete dobiti u svakoj banci American je licencom vezan uz PBZ. Zaključak bi onda bio da nema razloga panici jer ćete American ne samo moći koristiti nakon 31. prosinca 2019. godine, već i da ćete karticu moći dati napraviti u svakoj banci, a ne samo PBZ-u.

Naime, da pojednostavnimo cijelu priču - u utorak se prvo pojavila informacija kako American Express odlazi iz EU, da bi se kasnije ispostavilo da samo mijenjaju model poslovanja. Prema nekim napisima, American Express je promjenu modela poslovanja trebao primijeniti samo u Hrvatskoj i Mađarskoj, no za to nije stigla nikakva potvrda. Potom je, kao jedna od teorija isplivala ona da je regulatorska komisija EU donijela odluku da niti jedna banka u članici EU ne može imati monopol na licenčne kartičarske proizvode (Amex, Diners, Visa, Mastercard...) i da upravo zbog toga, American Express, poštujući novi doneseni zakon u EU, mora omogućiti svim hrvatskim providerima, bankama, štedionicama izdavanje vlastite Amex kartice kao što mnogi već izdaju Mastercard i Visu. Međutim, ni za tu priču nije stigla nikakva potvrda, osim što se samo pojavila kao teorija.

Privrednu banku Zagreb zamolili smo da nam detaljno objasne o kakvim je to novim promjenama u EU riječ koje ih prisiljavaju da napuste spomenuti model poslovanja, a njihov odgovor je sljedeći:

"Htjeli bismo naglasiti da se odluka American Express kompanije o napuštanju licenčnog modela poslovanja odnosi na sve države EU, uključujući i Hrvatsku. Kako je među ostalim navedeno u izjavi American Expressa, kombinirani utjecaj EU platno prometnog paketa, odnosno zakonske obveze koje za kompaniju American Express proizlaze iz novog europskog platno prometnog regulatornog okvira, primarno iz Direktive o platnim uslugama na unutarnjem tržištu (PSD2), te otvaranje pristupa platnim sustavima trećim osobama, cjenovna ograničenja, odvajanje platnih shema od operacija procesiranja, dodjeljivanje licenci važećih na području cijele EU, a ne za određeni teritorij države članice, predstavljaju za American Express regulatorno opterećenje za koje su ocijenili da je takve značajnosti da više licenčni model poslovanja na području EU ne čini održivim", kažu iz banke.

Otvaranje pristupa platnim sustavima trećim osobama, i dodjeljivanje licenci važećih na području cijele EU, a ne za određeni teritorij države članice moglo bi biti dobro kamuflirano objašnjenje kako više nema mjesta monopolu..

S druge strane novi europski platni prometni regulatorni prometni paket je vjerojatno regulativa Europske Unije koja kaže da naknade između banaka za kartične transakcije ne smiju prijeći 0.3 posto cijene. Britanski mediji su tako još 2016. pisali o tome da American Express evaluira svoj biznis u Europi zbog regulatornih promjena u EU, te je pitanje što će se u budućnosti dogoditi s karticama koje nude u ponudi više Britanskih banaka. Naravno, tu se upleo i Brexit.

 

Imati 'Amex' u novčaniku za mnoge je bila, i ostala, stvar prestiža. American Express je bio kralj kartica, a s vremenom su se i korisnici Americana međusobno razlikovali ovisno o tome jesu li imali 'klasičnu' zelenu karticu, ili pak zlatnu ili platinastu. American je otvarao vrata putnicima koji su, ukoliko su bili vlasnici kartice, često dobivali popuste ili posebne promotivne cijene.

Americanov uspješni marketing sve je uvjerio da vas 'American uvijek pokriva, od velegrada do najmanjeg otoka', iako kritičari kažu kako je, barem u Europi, American relativno beskorisna kartica koji prihvaćaju samo skupi restorani i najskuplji hoteli, pa na forumima Amerikanci jedni drugima savjetuju kako Amex treba koristiti za popust na avionske karte i sakupljanje milja u 'miles and more' programu, a Visu i Mastercard za sve ostalo.

Financijska kompanija The American Express Company osnovana je 1850. godine, a najpoznatija je po svojim kreditnim karticama i putničkim čekovima. Logo gladijatora ili centuriona osmišljen je 1958. godine, a kartice namjerno nalikuju američkom dolaru. American Express je prva kartica na svijetu kada se gleda kupovni volumen ili koliko je novaca preko nje potrošeno, a četvrta po redu kada se gleda fizički broj izdanih kartica, što potvrđuje tezu da je rezervirana za osobe s više novca, i prestižne lokacije kupnje.

Godine 1965. Hotel Esplanade postaje prvo prodajno mjesto koje prihvaća American Express u Hrvatskoj, 1972. je sklopljen licencni ugovor između putničke agencije Atlas i American Expressa, a samo godinu poslije toga izašao je prvi set osobnih Americana. Upravo je to kartica koja je prva na domaćem tržištu imala čip tehnologiju, i to 2003.

Dok za plavi American niste morali plaćati ništa, zeleni je koštao 95 dolara godišnje, zlatni 195, a platinasti 550 dolara. Za crnu Centurion karticu godišnje bi morali izdvojiti 2.500 dolara, s time da morate platiti i 7.500 dolara za ulazak u 'prestižni klub', a to je generiralo urbani mit kako 'crna kartica' može kupiti bilošto.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.