Kultura
1482 prikaza

Bez oporuke: Kreće grabež za bogatstvom Arethe Franklin

Aretha Franklin
LUCAS JACKSON/REUTERS/PIXSELL
Iza sebe je ostavila četiri sina, zakon je jasan, ali zbog prirode njene profesije teško da tu neće biti sukoba

Dva tjedna otkako je Aretha Franklin umrla u dobi od 76 od raka gušterače, slavnu "kraljicu soula" sahranit će 31. kolovoza. Ali i prije nego što će ispratiti na posljednji počinak, počinje se komplicirati priča oko njenog nasljedstva jer veličanstvena pjevačica iza sebe nije ostavila niti oporuku niti zakladu.

Detroit Free Press objavio je da su njena četiri sina u utorak predala zahtjev kao zainteresirane strane u ostavinskom postupku pri sudu u Okrugu Oakland, ali unatoč tome što je zakon u takvim slučajevima jasan da se imovina preminuloga ima ravnopravno dijeliti između djece, i u slučaju Arethe Franklin predviđa se da će slijediti duga i mučna pravosudna bitka između nasljednika, rodbine, odvjetnika i drugih. Nešto u tom smjeru već se kuha.

Aretha Franklin | Author: Cindy Barrymore/Press Association/PIXSELL Cindy Barrymore/Press Association/PIXSELL

Arethina nećakinja Sabrina Owens predala je na sudu zahtjev da joj se prizna status osobe koja će voditi njenu imovinu, koja zasigurno nije mala s obzirom da je riječ o pjevačici koja je u karijeri koja je trajala još od 1956., osvojila 18 Grammyja, imala više od 100 singlova na Billboardovim ljestvicama, koja je pjevala na inauguracijama Cartera, Clintona i Obame, dobila "vlastiti" asteroid, svu silu počasnih doktorata...

To da velike glazbene zvijezde vrlo često iza sebe ne ostave oporuku, nije nikakva novost. A kakvu zbrku to poslije izaziva, vidjelo se na primjeru sudske grabeži za imovinom preminulog Princea. Koliko je Aretha Franklin cijeloga života bila nepovjerljiva prema tome da joj netko drugi upravlja novcem, pokazuje svjedočanstvo iz New Yorkera iz 2016. da je cijelog života imala običaj tražiti honorar prije nastupa, po mogućnosti u gotovini, što bi onda natrpala u svoju torbicu koju bi tijekom koncerta držala negdje na bini da joj bude na oku.

Ipak, netko je o njenim financijama morao voditi računa, a za taj posao 28 godina je imala jednog te istog odvjetnika, Dona Wilsona.

"Dugi niz godina sam je nagovarao da osnuje zakladu. Da me je poslušala, sada bi se izbjeglo toliko toga, ne bi se moralo ići na sud i stvari bi ostale potpuno privatne", kazao je on za Detroit FP.

Aretha Franklin Aretha Franklin Top News Odlazak kraljice: Život su joj obilježile tragedije

Stvar je u tome da po zakonima Michigana svaka ostavinska rasprava koja dođe na sud kao predmet spora, automatski postaje javna. Unatoč tome što je Wilson skoro tri desetljeća zastupao njena autorska prava, objavljivanje pjesama i poslove oko snimanja, čak niti on danas ne zna kolika bi mogla biti ukupna vrijednost njene imovine. Koliko se stvar s ostavštinom nakon smrti zvijezda može zakomplicirati na sudu, pokazuje primjer Ikea Turnera, oko čije imovine sudska bitka traje već 11 godina otkako je umro neslavni bivši suprug Tine Turner.

Aretha Franklin tijekom života je u braku bila dvaput. Posljednji put se razvela još 1984., a do smrti nije živjela u nikakvoj zajednici koju bi se moglo smatrati izvanbračnom, tako da otpada svaka mogućnost takvog nasljeđivanja. Razlog zašto su posebno dramatični sporovi oko nasljedstva zvijezda iz svijeta glazbe je to što se veliki dio imovine odnosi na autorska prava čiju vrijednost nije lako odrediti a da se svi zainteresirani s time slažu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.