Life
129 prikaza

Princeova tajna: Donirao je ogromne novce

Prince
Reuters/Pixsell
Dugogodišnji prijatelj pokojnog ljubičastog glazbenika otkriva da Prince nije smio javno govoriti o dobrotvornim donacijama jer mu je branila vjera

Američki politički aktivist Van Jones otkrio je da se prije 10 godina s pokojnim Princeom sprijateljio tako što je velikan popularne glazbe donirao ogromne novce u dobrotvorne svrhe. Za Jonesa je godinama bilo poznato da je s Princeom blizak prijatelj, a sada je odlučio otkriti o čemu je bila riječ, kaže, jer je imao obavezu za Princeovog života tajiti sklonost glazbene zvijezde dijeljenu svog bogatstva u korist društva.

Sve je počelo kada je Jones došao na čelo ekološke organizacije "Green for all" koja se bori protiv klimatskih promjena i osigurava zelena radna mjesta siromašnim i diskriminiranim članovima društva. Nakon jednog govora u Oaklandu, koji su prenosili elektronički mediji, na adresu organizacije stigao je anonimni ček na 50.000 dolara. Ali, kako u takvim situacijama postoji opasnost da je ček stigao, primjerice, iz kakve naftne ili neke slične kompanije, Jones je ček poslao nazad. Ček se ubrzo vratio. Pa ga je Jones opet slao nazad.

"I tako nekoliko puta. Napokon me je nazvao predstavnik onoga tko je slao ček i rekao mi na telefon: 'Hoćete li molim vas prihvatiti taj ček? Ne mogu vam reći tko vam ga šalje, ali vam smijem reći da je tipu čiji je to ček, omiljena boja ljubičasta.' Na to sam mu odgovorio: 'Sad imate jedan drugi problem. Ja vam taj ček neću unovčiti, nego ću ga uokviriti i staviti na zid'", otkrio je Jones kako se odvijalo njegovo i Princeovo upoznavanje.

Ljubičastom pop-glazbeniku nije preostalo drugo nego je osobno došao do Jonesa. I tako je krenulo. Jones je ubrzo postao službenik u Obaminoj administraciji, ali se nastavio baviti aktivizmom. A Prince je to slijedio. Tako je Prince donirao i "Black lives matter" i "Harlemsku dječju zonu" i "YesWeCode", inicijativu za obrazovanje siromašne crne djece u visokotehnološkim profesijama, i još štošta.

Kvaka u Princeovim donacijama bila je to što kao Jehovin svjedok nije smio javno otkrivati svoje donacije. Po onoj: "Neka ti ljevica ne zna što ti radi desnica." Ali, nakon što je umro, Jones se više ne osjeća obaveznim čuvati njihovu tajnu i sada ovaj dio Princeovog života udara na sva zvona. Jones je u međuvremenu postao i književnik i CNN-ov komentator, tako da mu nije problem postići da ga svi slušaju.

"Svi će vam govoriti o pjesmama, ali njegov genij nije prestajao nakon što bi izašao iz studija. On je bio i ludo duhovit čovjek. To vam je bila razina duhovitosti, otprilike, u rangu Eddieja Murphyja, Chrisa Rocka, Kevina Harta. Dave Chapelle je možda jedini duhovitiji od njega. Ali samo on. A takve stvari ne možete naći na YouTubeu ili na iTunesu", objašnjava ovih dana Jones.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.