Kultura
3629 prikaza

Bila je cyber-psihopatkinja i nakratko milijarderka

Elizabeth Holmes
fair use
Dokumentaras "The inventor: Out for blood in Silicon Valley" govori o antijunakinji 21. stoljeća

Knjiga "Snakes in Suits", još neprevedena kod nas, daje zanimljivu pretpostavku gdje se kriju psihopati današnjice. Navodno su u korporativnom svijetu. Bez empatije, s predobrim čitanjem ljudi, širokim osmjesima, samopouzdanjem, savršeno se probijaju prema vrhu. To su oni ekscentrici s grandioznim idejama, karizmatični, ali i prvoklasni manipulatori. Koriste te dok im trebaš za osobni probitak, a kad im zasmetaš, rješavaju te se, a da i ne trepnu okom.

Jedna od takvih osoba bila je i Elizabeth Holmes, mlada nada Silicijske doline, žena koja je trebala donijeti revoluciju u zdravstvo i koja je cijelo jedno desetljeće predstavljala žensko lice tech svijeta. Samu sebe je vidjela kao Stevea Jobsa medicine, a da slika bude potpuna, kao i Jobs je nosila crne dolčevite.

Elizabeth Holmes Sad i službeno Ekonomix Forbes: 2015. imala je 4,7 milijardi dolara, a sad ima nula

Priča o Elizabeth Holmes počela je 2003. godine, kad se sa samo 19 godina ispisala sa studija kemijskog inženjerstva, sa Sveučilišta Stanford, da bi osnovala vlastitu tvrtku Theranos (ime sastavljeno od riječi "therapy" i "diagnosis"). Iako internet vrvi člancima o njezinoj grandioznoj prijevari i ugrožavanju života pacijenata, kao i prijevari brojnih investitora, priča još nije privedena kraju. Holmes još nije u zatvoru, a pitanje je hoće li ikad i biti.

Prije otprilike mjesec dana dokumentarist Alex Gibney za HBO je snimio dokumentarni film o Elizabeth Holmes pod imenom "The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley". Dokumentarac o ovoj jezovitoj priči otvara mnoga pitanja, a jedno od njih je i to je li Theranos samo posrnuli start-up, kakvih ima na desetke tisuća u svijetu, ili smišljena shema vrlo inteligentne i samodopadne manipulatorice.

Krenimo od početka. Elizabeth Holmes se kao 19-godišnjakinja naglavačke baca u svoj start-up i kreće od mega bogatih investitora skupljati novac za projekt. Radilo se o patentu koji je trebao pojednostavniti vađenje krvi. Prema Holmesinoj viziji, medicinske sestre ljudima više ne bi zabijale igle u žile, nego bi se iz prsta uzimala tek kapljica krvi. Pomoću stroja Edison, koji je trebao biti nešto poput prijenosnog Maca za medicinare, iz te kapljice bi se izvelo oko 200 testova na razne bolesti, od stanja kolesterola do prisutnosti kancerogenih stanica u tijelu.

Elizabeth Holmes | Author: fair use fair use

Ne samo da je novi proces vađenja krvi trebao ublažiti ljudski horor od približavanja igli, nego je novo testiranje trebalo biti i puno jeftinije. U usporedbi s klasičnim troškom za vađenje krvi, koji u Americi stoji oko 50 dolara, ovaj je trebao stajati samo tri dolara, a na rezultate bi se čekalo puno kraće. No postojao je problem - ništa od toga nije funkcioniralo. Testovi su se po skrivećki obavljali u laboratorijima na klasičnim aparatima od Siemensa ili Roche Diagnostics.

Theranos je imao oko 800 zaposlenika, Holmes je čak iz Applea povukla neke ključne ljude, poput Avija Tevaniana, Jobsova bliskog suradnika, koji se izvukao iz cirkusa na vrijeme, kad je shvatio u kojoj mjeri ne funkcionira tehnologija.

"Završio sam s Theranosom. Vidio sam toliko loših stvari. Nikad ne bih očekivao da će se netko kao CEO ponašati tako kako se ona ponašala. A vjerujte mi, radio sam za Stevea Jobsa. Nagledao sam se ludih stvari. Ali Elizabeth je to odvela na drugu razinu", izjavio je Tevanian o vremenu provedenom u Theranosu.

Elizabeth Holmes Velika kazna Ekonomix Osramoćena milijarderka - na laži zaradila 700 milijuna

Posebno je zanimljivo kako su se na Holmes fiksirali stari i utjecajni muškarci, poput Henryja Kissingera, Jamesa Mattisa i Georgea Schulza, koji su sjedili u upravnom odboru njezine kompanije, dok su u Theranos milijune uložili i medijski mogul Rupert Murdoch te obitelji Walton i DeVos. Slikala se s Clintonovima, ali i holivudskim zvijezdama, poput Jareda Leta.

Čak i kad je Schulzov unuk Tyler Schulz, koji je odrađivao pripravnički staž u Theranosu, postao zviždač i Johnu Carreyrouu, istraživačkom novinaru Wall Street Journala, dojavio o velikim nepravilnostima u Theranosu, djed je i dalje odabrao vjerovati Elizabeth. Njezina pamet, karizma, kao i golema moć uvjeravanja bili su golemi. Kad je navodno nekoliko članova uprave saznalo za njezine manipulacije i kad su se sastali da je otpuste, ona ih je u roku od dva sata uspjela razuvjeriti.

I, naravno, ona je otpustila one koji su zapalili vatru pobune. Oko 2009. godine CEO tvrtke, uz Holmes, postaje Ramesh "Sunny" Balwani, biznismen i bivši softveraš, imigrant iz Pakistana. Balwani je radio u Microsoftu i Lotusu, a obogatio se ranih 2000-ih.

Bili su čudan poslovni i ljubavni duo, ona uvijek u crnom, on niski sredovječni muškarac u trapericama i bijeloj košulji, uvijek u crnom Lamborghiniju, s čijih je tablica vrištala Cezarova izlizana parola "VDIVICI". S dolaskom Balwanija, počela je veća tortura zaposlenika, prijetilo im se, a ugovori koje su potpisivali obvezivali su ih na striktnu tajnovitost o poslovanju kompanije.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.