Life
1265 prikaza

Najmlađa milijarderka ostaje bez svega - varala na testovima

Elizabeth Holmes
Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL
Ima samo 32 godine, obogatila se na revolucionarnoj metodi analize krvi i smatrali su je novim Billom Gatesom ili Steveom Jobsom. A sada se sve raspada

Elizabeth Holmes bila je 2003. u dobi od samo 19 godina čudo od djeteta, predstavivši svom mentoru na Sveučilištu Stanford revolucionarnu metodu analiziranja krvi. Bila je riječ o ispitivanju krvi iz samo jedne kapi iz vrha prsta, da bi nakon nekog vremena osnovala tvrtku Theranos koja je u kratkom vremenu dosegnula vrijednost od 9 milijardi dolara, a ona sama postala sa 3,6 milijardi najmlađa milijarderka na svijetu koja je izgradila vlastito poslovno carstvo.

Sada se, međutim, otvorila prava provalija pod njenom tvrtkom, otkako su agencija za nadzor burzovnog poslovanja u SAD-u, FDA i Medicare pokrenuli istragu kojom ispituju koliko je njeno poslovanje zakonito, jer se pokazalo da su na pripremi testa "Edison" radile nekvalificirane osobe, kao i da test uopće nije tako pouzdan kako se smatralo i kako je Holmes to predstavljala.

Istrage bi, kako sada stvari stoje, mogle biti smrtna presuda njenoj tvrtki, a ona sama izjavljuje da je duboko potresena razvojem situacije, da joj nije jasno kako se to sve nije i ranije pokrenulo, ako već postoje neke sumnje, i da je prekinula sva testiranja, te pokreće potpuno nova. Međutim, ovo ipak nije prvi glas da nešto nije u redu s njenim hitom u području zdravstva.

Izvjesni profesor medicine sa Stanforda John Ionnidis objavio je u znanstvenom časopisu Journal of American Medical Association još u veljači prošle godine da je uspjeh Theranosa plod isključivo agresivne PR taktike. Nitko se tada nije previše obazirao na njegove riječi jer u to je vrijeme Elizabeth Holmes bila apsolutni hit.

Već 2014. imala je 18 patenata po SAD-u, 66 izvan SAD-a i bila je supotpisana na još stotinjak drugih patenata. Te godine Forbes ju je smjestio na 110. mjesto svoje liste 400 najbogatijih i te je godine njen imetak procijenjen na čak 4,7 milijardi dolara. Uz to, njen je životopis izgledao onako kako su mediji mogli samo poželjeti za jednu dobro, dramatičnu priču. Njen ju je mentor profesor Channing Robertson opisivao kao novog Billa Gatesa ili Stevea Jobsa.

On je bio onaj kojem se pojavila na vratima kao 19-godišnjakinja kako bi mu rekla da napušta studij kako bi se posvetila biznisu. A i razlog zašto je prethodno odustala od studija medicine, bio je simpatičan; grozila se igala i prizora vađenja krvi. U listopadu 2015. ta se simpatična slika stala raspadati kad je članak o njoj napisao nagrađivani istraživački novinar John Carreyrou u Wall Street Journalu.

Ustvrdio je da je uspjeh njene tvrtke puka brižno građena fasada bez pravog pokrića. Njen test "Edison" do sada je potvrđen kao učinkovit samo za utvrđivanje prisutnosti herpesa, dok za još 120 drugih terapeutskih primjena čeka na potvrdu FDA. A kako se čini da je FDA skloniji istraživati cijelu tvrtku nego joj odobriti primjenu, dionice njene tvrtke strmoglavo se ruše.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.