Kultura
256 prikaza

Čovjek koji je "izumio" Johna Travoltu i disko maniju

Scena iz filma Briljantin
Paramount Pictures
Producent "Briljantina" i "Groznice subotnje večeri" svijet je upoznao s Johnom Travoltom i disko manijom

4. siječnja svijet je zauvijek napustio Robert Stigwood, australski menadžer i producent koji je tijekom 81 godine života mnogo toga učinio za svijet.

Dvije najveće stavke su definitivno upoznavanje svijeta s Johnom Travoltom i disko manijom.

Stigwood je bio ambiciozan mladić s "dozom poremećene briljantnosti", kako su rekli oni koji su ga poznavali.

On je osoba koja je spojila Jacka Brucea, Gingera Bakera i Erica Claptona - iz dvije grupe kojima je bio menadžer i sastavio Cream te ih poslao u SAD kako bi bili predgrupa za The Who.

Ubrzo nakon toga, Cream je prozvan prvom supergrupom na svijetu, a 'Eric Clapton is God' grafiti su osvanuli po zidovima diljem Londona. 

Nešto kasnije, Stigwood je postao maestro koji se prebacio na filmove, te je prvi film kojeg je producirao bio "Jesus Christ Superstar", nakon čega je uslijedio "Tommy".

Kao da se već nije dovoljno dokazao, uskoro su uslijedili "Briljantin" i "Groznica subotnje večeri".

A zatim je planirao raditi na još jednom ambicioznom filmu - "Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band", u kojem su trebali glumiti Peter Frampton i Bee Gees. No na tom projektu je od početka bilo nekih problema.

Naime, Stigwood se još 1967. sprijateljio s menadžerom Beatlesa - Brianom Epsteinom, te je dobio malu poziciju u NEMS-u, koji je kontrolirao Beatlesovim pravima. 

Brian je želio otići u mirovinu u Španjolsku, te je Stigwoodu ponudio mogućnost da preuzme kontrolu nad svime za pola milijuna.

Godinu dana kasnije, Brian se predozirao, a Stigwood je pokušao preuzeti posao, kao što su se i dogovarali. Problem je bio to što o tome nisu imali pojma Beatlesi, a nisu bili nimalo sretni ni kad su čuli vijesti.

Stigwood je stoga naprosto ostavio tu priču iza sebe i osnovao svoju tvrtku - RSO - te je potpisao ugovor s trojicom mladih Australaca - Gibb braćom - koje je ubrzo preimenovao u Bee Geese.

Nakon premijere "Groznice subotnje večeri", 16. prosinca 1978. godine, sva ekipa je otišla u novootvorenu diskoteku - Studio 54.

Film je, naravno, bio ogroman hit, te je imao veliku ulogu u gradnji disko manije. 

Stigwood je zaradio 100 milijuna dolara, a soundtrack se prodao u više od 20 milijuna primjeraka.

Nakon toga je izašao i "Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band", kojeg je kritika odmah pokopala. A s njom je i RSO otišao u povijest, piše Daily Beast.

Iako je Stigwood povremeno znao "niknuti" na površinu, nikad nije povratio staru slavu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.