Kultura
17419 prikaza

Čovjek koji je prvi otkrio najmračniju Staljinovu tajnu

Scena iz filma "Mr. Jones"
Screenshot
Osim raskrinkavanja Staljina, bio je jedan od prvih koji su shvatili da Hitler podijeljena ličnost

Majka je umrla na ulici od gladi, a njeno djetešce još je bilo živo i plakalo je. Kad je s teretnim sanjkama došla ekipa za prikupljanje trupala, na hrpu u sanjke ubacili su i tijelo majke i još živo dijete. Dogodilo se to u Ukrajini 1933. u Donbasu, a onaj koji je to vidio vlastitim očima, ispričao je svojoj unuci Andrei Čalupi, koja je kao scenaristica ubacila taj događaj u film "Mr. Jones".

Riječ je o ekranizaciji najvećeg i najhrabrijeg otkrića tada mladog britanskog, zapravo velškog novinara Garetha Jonesa, čovjeka koji je 1933. uspio iz Moskve potajno otputovati u Ukrajinu kako bi provjerio ima li istine o gladi koja je u toj sovjetskoj republici ubijala milijune ljudi.

Dunkirk Bijeg iz Dunkirka Life Hitler nije ni znao da mu je malo falilo da dobije rat

Članak što ga je Jones objavio krajem ožujka 1933. otvorio je Zapadu prozor u jedan od najgorih zločina u povijesti čovječanstva. Film poljske redateljice Agnieszke Holland premijerno je prikazan u SAD-u u siječnju, potom na Berlinskom filmskom festivalu u veljači, a u Hrvatsku stiže u rujnu.

Holland je u Berlinu govorila da joj nije bila namjera pretvoriti priču o Holodomoru, o "pomoru izgladnjivanjem", odnosno o Staljinovom genocidu u Ukrajini tako što će film srozati na razinu "pornografije nasilja".

New York Times se nije htio zamjeriti Staljinu

Film je istodobno i priča o Holdomoru, u kojem je 1932. i 1933. Staljin iz Ukrajine izvukao toliko hrane da bi i hranio industrijalizaciju zemlje i izvozio žitarice, kao što je to istodobno i priča o Garethu Jonesu kao novinaru od ogromne povijesne važnosti. Strašno naslijeđe Holodomora živi i danas. Kroz kolektivno pamćenje tog užasa, ali i kroz dandanas živo licitiranje brojem žrtava.

Objektivna povijesna brojka je još uvijek strašnih 3,5 milijuna ljudi. A tome je Gareth Jones, u to vrijeme tek 28-godišnjak osobno svjedočio. Pisao je, što je ušlo u film, da je u vlaku, okružen izgladnjelima, jeo naranču, te da je jedan od njih, kad je ovaj odbacio koru, zgrabio je i naprosto proždro.

"The fatal eleven" Meč smrti Life Bila je to najkrvavija nogometna utakmica na svijetu

Jonesu se u Ukrajini dogodilo i to da mu je netko, razumljivo, ukrao hranu, te je i sam gladovao. Od njega je bilo ludo hrabro uopće i to što je iz Moskve išao u Ukrajinu koja je tada, zbog embarga Staljinovih vlasti na informacije o gladi, bila zabranjeno područje za sve strance, kamoli za novinare. Da su ga uhvatili, savršeno je jasno da bi mu sudili kao špijunu.

Čak i kad se vratio u Berlin i objavio vijest, koju su radio i novine prenijeli diljem svijeta, mnogi mu nisu vjerovali da se u SSSR-u umire od gladi, ne samo u Ukrajini, nego i u Bjelorusiji, u porječju Volge, Sibiru, na sjevernom Kavkazu i u središnjoj Aziji. Prvo što je svijetu tada bilo pojmiti da bi takvo što bilo moguće.

A drugo, dobar dio inteligencije na Zapadu još uvijek je o SSSR-u imao pozitivno mišljenje na krilima Lenjinove revolucije. Zato se i dogodilo da su Jonesa i njegovo otkriće najteže demantirali u New Yorku.

Njemački top Schwerer Gustav Top topova Life Hitlerov Gustav - najveći top ikad napravljen

Tadašnji New York Timesov dopisnik iz Moskve Walter Duranty, iako dobitnik Pulitzerove nagrade za izvještavanje iz SSSR-a godinu ranije, nije se htio zamjeriti sovjetskim vlastima o čijoj dobrohotnosti mu je ovisilo hoće li moći nastaviti ugodan život kroz lumpovanje s ruskim avangardnim umjetnicima, sve uz sasvim zadovoljavajuće količine opijuma.

"Gledam ja tako Hitler na metar od sebe, kad..."

Duranty je napisao članak koji je objavljen u New Yorku: "Rusi gladni, ali ne umiru." Jonesov izvještaj ipak je imao učinka. Potaknuo je mnoge s političke ljevice po Europi da propituju Staljinov odnos prema milijunima ljudi, čak i ako su prije toga uspijevali ignorirati partijsku čistku koja se dovršavala te godine, još uvijek ne onako brutalnu kako je to bilo kasnije.

A to je onda imalo utjecaja na razdvajanje doista slobodarske, radničke ljevice u Europi nasuprot dogmatske. No, Jonesov život je puno više od otkrića gladi u SSSR-u. Već dvije godine ranije on je putovao u SSSR kako bi na terenu istraživao stvarno stanje u toj zemlji za knjigu "Iskustva iz Rusije 1931.".

Bio je prvi zapadnjak koji je provalio i potom to i objavio da se zahvaljujući Staljinovim idejama u praksi u toj zemlji počinje sporadično umirati od gladi. Već i to bilo je izvrsno postignuće za mladića iz Walesa. Potom je pisao memoare ratnom premijeru Velike Britanije Davidu Lloydu Georgeou, da bi se 1933. našao u Njemačkoj kao izvjestitelj Western Maila točno u trenutku kad je Adolf Hitler osvajao vlast.

Welthauptstadt Germania MEGALOMANIJA Style Ovako je trebao izgledati Hitlerov glavni grad

U Frankfurtu se upoznao s Josephom Goebbelsom, odmah i s Adolfom Hitlerom. Intervjuirao je tog čovjeka u trenutku kad svijet još nije bio svjestan da se upravo rađa onaj i onakav Führer.

Hitler ga je potom poveo na let u praktično svom osobnom avionu sa 16 putničkih mjesta, onim kojim je u to vrijeme u frenetičnom ritmu obilazio njemačke gradove i osobno se pojavljivao u jednom danu na toliko mjesta sa svojim govorima koliko su neki njegovi stariji i sporiji politički suparnici uspijevali tek u jedan ili dva tjedna.

Iz literarno i novinarski odličnog izvještaja s tog leta vidi se da je Jones savršeno razumio što se Europi sprema:
 "Kad bi se ovaj avion srušio, promijenila bi se cijela povijest Europe. Metar od mene sjedi Adolf Hitler, njemački kancelar i vođa najvulkanskijeg nacionalističkog buđenja što ga je svijet ikada vidio."

Ubijen po nalogu NKVD-a

Bio je među prvim ljudima koji su razumjeli da je Hitler u osobnom životu dječačka, donekle čak djetinjasta osoba, o čemu je ljudima oko sebe dokazivala Eva Braun, a da je u političkom i javnom životu rabijatni nacionalist, sposoban za najgore zločine. Gareth Jones nije živio dugo poslije toga.

U SSSR mu je, razumljivo, daljnji dolazak zabranjen i on je za dramatičnim povijesnim trenucima otputovao na sjeveroistok Kine pod okupacijom Japana, gdje je proglašena marionetska država Mandžukuo. Putovao je u društvu s jednim njemačkim novinarom i tamo negdje zarobili su ih razbojnici. Tražili su za njih 100.000 srebrnih meksičkih pesosa.

Njemačkog kolegu oslobodili su nakon samo dva dana. Jonesa su, međutim, upucali nakon 16 dana, i to, danas se općenito smatra, prema nalogu sovjetskog NKVD-a. Gareth Jones u povijesti je upamćen kao čovjek vrlo sličnog uma poput Georgea Orwella, i to svakako stoji. Zbog toga naslov igranog filma i jest "Mr. Jones" kao referencija na Orwellovu "Životinjsku farmu".

Junkers Ju 87-D "Stuka" Tako je počelo Life Otkriće: Prve kamikaze bili su zapravo Srbi

Film nakratko prikazuje i samog Orwella, no to doista nije bilo potrebno. Jones i Orwell nisu se nikad sreli. A i Orwell je u to vrijeme bio zauzet sasvim drugim temama. Španjolski građanski rat tek mu je predstojao i tek tamo je doista shvatio pravu prirodu Staljinova SSSR-a.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.