Kultura
637 prikaza

Detour: Napali su jače od tvrdih repera i rokera

Detour
Mare Milin
Nenadova pjesma "Psihopatijo bajna" opisuje zemlju "izama" gdje najbolje uspijevaju turizam i neofašizam

Instant potrošnja novih pop hitova, koji na najprometnijim internetskim glazbenim servisima i u radijskom eteru prečesto ispadaju iz fokusa već 2-3 tjedna nakon premijere, potaknula je kod mnogih renomiranih bendova i solista fleksibilniji pristup snimanju i objavljivanju albuma. Umjesto tradicionalnog odbrojavanja do otvaranja paketa ganz novih pjesama, uz prigodno puštanje jednog udarnog najavnog singla za dodatno rajcanje publike, usvojena je pragmatičnija diskografska strategija usklađena s ubrzanim ritmom modernog življenja.

Snimanje albuma i dalje može biti dugotrajan proces koji će se u najambicioznijim studijskim projektima rastegnuti na više godina, ali svaka hitoidna pjesma dotjerana do finalnog miksa momentalno se izbacuje na tržište pa se prije albuma obično izvrti 4-5 najavnih singlova.

Maja Posavec Maja Posavec Kultura "Ne ganjam karijeru, ali zasad dobro guram"

U takvoj igri s otvorenim kartama pažljiviji slušatelj može gunđati da su mu servirali kompilaciju kao album jer je dobar dio materijala preslušao ranije, ali njegov prigovor ipak ima manju težinu od benefita koji će kroz stalnu medijsku prisutnost i opetovane pozive za svirke dobiti izvođač ako svakih nekoliko mjeseci ima posve novu pjesmu u eteru i na internetu.

Zagrebački Detour je na petom albumu "TourDetour!" (Aquarius) radio gotovo tri godine, a najstariji singl iz ovog paketa "Zaljubila sam se" objavljen je još u ožujku 2016. radi upoznavanja publike s mladom pjevačicom Ginom Damjanović, koja je u bendu naslijedila Maju Posavec. Rješenje je nađeno unutar kuće jer je Gina svoj prvi samostalni singl "Vrijeme sunca" iz 2015. snimila za Aquarius, s kojim Detour surađuje od početka.

Kad se Maja odlučila za solo karijeru nakon tri albuma i desetak godina staža u Detouru, njegov lider i većinski autor Nenad Bordugan počeo je pripremati dva upadljivo različita studijska projekta. Preklanjski retrospektivni album "10" s probranim starim pjesmama u novim aranžmanima potvrdio je da se Gina potpuno uklopila u ekipu i da je uvijek delikatna zamjena glavnog vokala obavljena besprijekorno. No Detour je prije "10" izbacio singl "Zaljubila sam se", s kojim je naglasio odmak od prethodnih albuma i definitivan oproštaj od zvuka neprežaljenog Yammata.

Detour | Author: Mare Milin Mare Milin

Gina je tek krenula u osnovnu školu u rodnom Supetru, kad je Nenad upao u taj kultni bend sa Sašom Ljiljkom, Dariom Iričaninom i pjevačicom Ivanom Babić. Napredovali su jako sporo. Od nastupnog singla "Putujem" do prvog i jedinog albuma "Plan B" protekle su pune četiri godine, ali rezultat je bio senzacionalan.

Yammat je donio na scenu profinjenu downtempo elektroniku, sjajan zagrebački odgovor na londonski Zero 7 (kod njih je počela slavna Sia Furler) i nezaboravan "Plan B", koji je 2004. zvučao kao kandidat za hrvatski album godine, dok se u naknadnim valorizacijama domaćih ostvarenja nametnuo kao jedan od top albuma cijele prošle dekade. Međutim, izvan studija gotovo ništa nije funkcioniralo na tom levelu.

Na prvom i zadnjem velikom samostalnom koncertu, u neviđenoj gužvi s više od 2000 ljudi na terasi Aquariusa, valjda previše impresionirani rekordnim odazivom publike i očito premalo uigrani za živu svirku, pretrpjeli su totalni fijasko, od kojeg se Yammat nije nikad oporavio. Na zagrebačku koncertnu blamažu nadovezale su se prepirke unutar benda i svađe s menadžerom pa je svatko pošao na svoju stranu. Nenad je 2006. predstavio Detour i već istoimenim prvim albumom poslao poruku da se na njega mora ozbiljno računati.

Black Eyed Peas Black Eyed Peas Kultura Hip hop 40+: Nakon debakla slijedila je revolucija

Maja je preuzela mikrofon, a drugi album "TV" je nakon dopadljivih pop pjesama s njezinim glasom nakratko skrenuo u mušku interpretaciju i otvorio se za iznenađujući stilski iskorak primjereno naslovljen "Čudan zvuk". Detour je u toj moćnoj pjesmi bio na tragu post-new wave zvuka Jamesa Murphya i LCD Soundsystema kao nitko prije i nitko poslije u ovim krajevima.

Treći album "A što ak’ ja..." nije donio toliko intenzivne bljeskove, ali jest povelike hitove "Daleko" i "Plešem sama", s kojima je Detour napokon ušao u hrvatski pop mainstream i počeo se širiti od rasprodane Tvornice do pozornice ZagrebFesta, gdje je pokazao kako se dobro razumije i sa staromodnim zabavnjacima. Nedostajao mu je još samo album s kojim će u imaginaciji i kreaciji dostići famozni Yammatov "Plan B".

Dugo iščekivani "TourDetour!" je upravo takav zgoditak. Nenad Bordugan, Gina Damjanović, Edi Grubišić - Cipal, Alen Križaj, Vibor Čerić i Dominik Žagmešter u rukama imaju materijal za hrvatski album godine. Otkad je "Zaljubila sam se" nagrađena Porinom za najbolju pjesmu, svi najavni singlovi držali su se na podjednako visokoj razini, pa nije iznenađenje što je Detour takvu kvalitetu prenio na cijeli album. Prošle godine potegnuo je dva aduta, razigranu "Bez tebe" s Ginom u prvom planu i politički obojenu "Biram", u kojoj je Nenad prokomentirao nadolazeće lokalne izbore.

Premda nije bio preoštar, probandićevske zagrebačke radiopostaje pročitale su pjesmu kao agitiranje protiv gradonačelnika pa se Nenadova poruka rijetko mogla čuti u njihovim programima. Posljednji singlovi, opušteni ljetni "Vikend" i ljubavna "Skrivena", zvučali su kao namjerno udaljavanje od teških i turobnih tema, ali Detour je na albumu opet pokazao kako pop sastav može ispaliti jaču provokaciju od tvrdih repera i bučnih alter rokera.

Nenadova pjesma "Psihopatijo bajna" vrlo slikovito opisuje zemlju u kojoj od modernih "izama" ponajbolje uspijevaju masovni turizam i zahuktali neofašizam: "Svi samo šapuću i nitko ne viče okupacija pijanih ujaka. Od čega li je to, ta pohlepa i to zlo, da li je od gena ili od plemena / Psihopati vode ratove u svojim glavama, podigli su crne zastave, nije zajebancija. A s plakata ona se smije kao s razglednice, sunčani pozdravi za normalan svijet iz bajne Psihopatije.

Slani pozdravi i poljupci za sve od vaše lijepe bestidnice jer su lopovi i ubojice cvijet bajne Psihopatije". Ako je prilično bezazlena "Biram" bila glatko odbijena na jednom velikom radiju, žestoko provokativnom "Psihopatijo bajna" Detour bi se mogao opasno zamjeriti mnogim neistomišljenicima. Oprezni radijski urednici prije će posegnuti za idealnim budućim pop hitom "Ima i nema", koji sigurno neće nikoga uznemiriti. No Detour će ključnu provjeru potencijala novog albuma ipak obaviti pred svojom publikom na najvećem samostalnom kocertu u karijeri 8. prosinca u Domu sportova.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.