Kultura
6850 prikaza

Jedna pjesma povezala je tri tragične dive

Janis Joplin, princeza Diana i Marilyn Monroe
Screenshot
Tragično su umrle u naponu snage, a povezala ih je jedna pjesma čiji naslov danas znaju svi

"Ta bi pjesma mogla biti o Montgomery Cliftu i James Deanu ili Jimu Morrisonu, ne samo o Marilyn. O tome kako su pokošeni u najboljim godinama svog života, o tome kako smrt činimo glamuroznom, i kako ljude činimo besmrtnima", kaže Bernie Taupin o pjesmi "Candle in The Wind" (1973.). On je, ponajviše za Eltona Johna, napisao čitavu pjesmaricu kultnih hitova.

Originalni tekst te pjesme, skupa sa riječima i ilustracijama pjesama poput "Rocket Man", "I'm Still Standing", "Bennie and The Jets", "Daniel" i "Don't Let the Sun Go Down On Me" uskoro će biti ponuđen na aukciji koja se poklapa sa posljednjom ikada glazbenom turnejom pjevača koji je sve te hitove i otpjevao - Eltonom Johnom.

Elton John | Author: SHANNON STAPLETON/REUTERS/PIXSELL SHANNON STAPLETON/REUTERS/PIXSELL
Taupin je frazu "candle in the wind" prvo čuo tijekom govora posvećenog Janis Joplin, prerano preminuloj rokerici koja je 1970. u 27. godini života umrla od predoziranja heroinom, a onda je to ubacio u svoju pjesmu koju je napisao za Marilyn Monroe, koja je preminula 11 godina prije pisanja pjesme.

Stih "goodbye, Norma Jean" odnosi se na glumicu koja je umrla od predoziranja barbituratima u dobi od 36 godina, nezadovoljna privatnim životom, usamljena i nesretna jer je mnogi nikada nisu prihvatili kao "ozbiljnu glumicu". Šuškalo se i o aferi s predsjednikom Kennedyjem i slomljenom srcu (pa čak i o naručenom ubojstvu).

Janis Joplin | Author: Wikipedia Wikipedia
Kada je objavljena nije bila veliki hit, no kada su Taupin i John 1997. napravili preradu imena "Goodbye England's Rose" povodom smrti i sprovoda princeze Diane, još jedne ikone koja je tragično umrla mlada, to je postao drugi po redu najprodavaniji singl svih vremena, nakon pjesme "White Christmas" Binga Crosbyja.

Ta je pjesma odabrana jer je original obožavala princeza Diana, a rukopis drugog izdanja s bilješkama i izmijenjenim stihovima također će se naći na aukciji tijekom studenoga u New Yorku, i trebao bi postići cijenu od 15.000 dolara.

Marilyn Monroe | Author: Wikipedia Wikipedia
Elton John je Diani pjesmu odsvirao i otpjevao na sprovodu. Kasnije je rekao da je to jedini put u karijeri kada je imao tremu i bojao se suza, dok su gledatelji komentirali da "kao da je vrijeme stalo".

Na ulicama gradova diljem Velike Britanije, posebno Londona, izašle su stotine tisuća ljudi a sprovod se pratio i na 
Elton John i njegov partner David Furnish bili su princezini prijatelji, a John je na sprovod došao u pratnji prijatelja Georgea Michaela i Giorgia Armanija.

Diana je poginula u prometnoj nesreći u Parizu, a imala je 36 godina kao i Marilyn Monroe. Taupin i John su imali samo nekoliko dana da pjesmu prilagode princezi.

Princeza Diana | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Aukcija će se održati u Hard Rock Caféu 9. studenog, a veliki dio zarade biti će preusmjeren u Elton John AIDS Foundation, projekt kojeg je svesrdno podržavala i pokojna princeza koja je veliki dio života pokušavala senzibilizirati javnost na potrebe i stigmu koju nose oboljeli od AIDS-a.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.