Style
2359 prikaza

Rolexov rekorder: Milijun dolara za sat star 70 godina

Rolex Submariner
1/3
Screenshot
U aukcijskoj kući Christie's imali su razloga zadovoljno trljati ruke jer su zaradili mnogo više no što su očekivali

Lipanjska aukcija u kući Christie's bila je posvećena skupocjenim primjercima satova. Ukupno su utržili 7,77 milijuna dolara, a rekorder po postignutoj cijeni je naravno i ovaj put bio Rolex.

Proizvod poznate švicarske marke opisali su kao 'vrlo fini, iznimno rijedak primjerak od nehrđajućeg čelika, s automatskim mehanizmom i kazaljkom za sekunde, te zlatnim brojčanikom, prodan je za čak 1.068.500 dolara, pa je postao svjetski rekorder aukcije iz linije Rolex Submariner. Ovu liniju namijenili su roniocima i posadama podmornica jer su satovi bili izrađeni od specijalnih materijala, iznimno otpornih na vodu. Riječ je o modelu Rolex Oyster Perpetual Submariner, a datira iz 1956. godine. 

U Christie'su su procijenili da bi se mogao prodati po cijeni između 500.000 i 1.000.000 dolara, no njihova očekivanja je očito nadmašio neki zagriženi kolekcionar. 

Sat | Author: Christies Christies

Sat s crnom podlogom brojčanika, sa fluorescentnim arapskim brojevima 3,6 i 9, te prepoznatljivom Rolexovom krunom ima zanimljivu povijest. Njegov prvi vlasnik bio je globtroter koji je bio i na Arktiku. Ovaj sat kupio je za 100 kanadskih dolara 50-ih godina prošlog stoljeća i nosio ga je cijeli život. Darovao je sat svom sinu, a na aukciju ga je nagovorio njegov prijatelj, koji je pretpostavio da bi sat mogao imati veliku vrijednost. I pogodio je. 

Marly Rouge servis, napravljen za Napoleona I Picasso, Monet... Style Rockefellere čeka milijardu dolara od rasprodaje umjetnina

Osim ovog Rolexa te večeri je prodano mnogo satova čija je posljednja cijena bila veća od 100.000 dolara, a još četiri primjerka su prodana za više od 500.000 dolara svaki, što je doista rijetkost. 

Drugi najvredniji prodani sat te večeri bio je opet Rolex. Ovaj put riječ je o modelu Oyster Cosmograph 'Paul Newman' . Sat koji nosi ime slavnog glumca ima brojčanik s tri tamna kruga koji podsjećaju na pandu, te ima prepoznatljivu Rolexovu čeličnu narukvicu.

Originalni račun  svjedoči da je ovaj sat, inače proizveden 1969. godine, prodan 19. kolovoza 1971. godine, za 800 švicarskih franaka. Mehanizam se mehanički navija, a Christie's ga je izlicitirao do iznosa od 732.500 dolara.  

Sat | Author: Christies Christies

Treći po vrijednosti je također slavni švicarski sat marke Patek Philippe četvrtastog oblika i izdvojenim kružnim brojčanikom za sekunde. U ženevskoj manufakturi ovaj primjerak sa zlatnim kućištem proizveden je 1930-ih godina, a toliko je rijedak primjerak da čak ni u tvornici nisu bili sigurni da je to doista njihov proizvod.  

Prema opisu aukcijske kuće, ovaj model nisu imali u svojoj arhivi jer je sat, od trenutka kad je predan prvom vlasniku, ostao u obitelji sve do današnjih dana. Ovakvi modeli doista su raritetni jer su se proizvodili samo za najvažnije klijente. Ovaj sat nosila je praunuka drugog američkog predsjednika Johna Adamsa. Bila je slabovidna pa se oslanjala na zvučni signal kojim je sat označavao puni sat. Godine 1939. dobila ga je na dar od kćeri.

Sat | Author: Christies Christies

Peti najvredniji sat na aukciji bio je također Patek Phillipe od 18-karatnog zlata, izrađen 1982. godine i prodan za 552.500 dolara. Dio je kolekcije Melvin Jerome Blanca, glumca koji je razveselio generacije djece, budući da je posuđivao svoj glas mnogim likovima iz crtića - od Ptice Trkačice, preko Zekoslava Mrkve, do Tvitija i mačka Silvestera. Glumac je kupio sat 10. kolovoza 1983. godine, a na prezentaciji je bio izložen uz poster Looney Tunesa 'That's All Folks!", piše magazin Forbes.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.