Kultura
954 prikaza

40 godina iza rešetaka: U zatvoru vrijede potpuno druga pravila

Ruke zatvorenika u ćeliji
Thinkstock
Pogledajti kratki dokumentarac o tome koji se osjećaji javljaju nakon napuštanja ustanove u kojoj je pojedinac proveo gotovo cijeli život

Bas Berkhout je Nizozemac koji živi u New Yorku i snima dokumentarce o umjetnicima, ali prije nekoliko mjeseci objavio je nešto drugačije. Objavio je kratki dokumentarni film, direktnog naziva '40 godina u zatvoru' u kojem prikazuje Joséa - 56-godišnjeg muškarca koji je sa 17 godina završio u zatvoru zbog ubojstva, te je sljedećih (skoro) 40 godina proveo iza rešetaka. 

Joséeva priča ne djeluje nimalo originalno, barem ne na površini, no ona je emotivna i vrijedi svake izdvojene minute. José je proveo devet od 40 godina u samici, te mu je osam puta odbijena molba da ga puste na uvjetno odsluženje kazne (koja je prvotno glasila: između 15 godina i doživotne).

Jedna stvar koja Joséovu priču čini originalnom jest njezin (relativno) sretan kraj, jer on izlazi na slobodu, gdje ga čeka supruga Desiree, koja je ostala uz njega cijelo vrijeme i udala se za njega tijekom njegovog boravka u zatvoru.

Berkhout je bio jako zahvalan što mu je par dozvolio da snimi emotivan trenutak njihovog prvog susreta izvan zatvora, te je čak ostavio originalne snimke (kamera se trese u trenutku kad Desiree pohrli prema suprugu), kako bi zadržao autentičnost.

I inače, Berkhoutova namjera je bila da uspori vizualni dojam filma, jer takvim snimkama (čak i dosadnima, kaže autor), pokušava dočarati kako izgleda 40 godina provedenih unutar zatvorskih ograda, piše Creators Project.

40 Years In Prison from Bas Berkhout on Vimeo.

Glavna stvar koju je naučio iz filma, tvrdi Berkhout, jest da svi trebaju naučiti biti strpljiviji. "Svijet izgleda puno drugačije iznutra. U zatvoru postoje drugačija pravila."

Te riječi dolaze u trenutku kad se sve više priča o nedostacima kaznenog zakona kao i rupama u zatvorskom sustavu u SAD-u. Još samo da s riječi prijeđu na djelo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.