Kultura
1057 prikaza

Najneobičniji punk rock bend: Svi članovi imaju Downov sindrom ili autizam

Pertti Kurikan Nimipäivät
Facebook
Postoje različite glazbene grupe na svijetu, no finski punk rockeri nisu nalik nijednoj drugoj

Ranije ovog tjedna Finska je najavila objavljivanje nacionalnih emotikona, među kojima će se naći i metalci. Nije nikakva tajna da su metal i punk među najpopularnijim glazbenim žanrovima u Finskoj, no većina ljudi ne zna da ondje postoji i grupa koja se sastoji od četvorice muškaraca s teškoćama u razvoju.

Pertti Kurikan Nimipäivät pokušavaju privući pozornost na Downov sindrom i autizam, a grupu čine gitarist Pertti Kurikka, glavni pjevač i tekstopisac Kari Aalto, basist Sami Helle i bubnjar Toni Välitalo.

Grupa je počela s radom 2004. godine, nakon što su se upoznali na radionici za odrasle osobe s teškoćama u razvoju, te su ubrzo postali nacionalna senzacija. 

2012. godine je o njima snimljen dokumentarac 'The Punk Syndrome', a 2015. su predstavljali Finsku na natjecanju Eurosong, iako su ispali iz polufinala.

Na svojoj stranici pkn.rocks pišu: "Sviramo punk i je*eno se dobro zabavljamo", a da nimalo ne lažu dokazuju svojim pjesmama poput 'Aina mun pitää' ("Ja uvijek moram").

Dečki ističu da donose različitu perspektivu u punk, "svoju perspektivu", te dodaju: "Mi smo drugačiji. Mi smo četvorica dečkiju s mentalnim invaliditetom, tako da je naš pogled na svijet punka malo drugačiji".

Bend je dosad bio na turnejama po Njemačkoj, Norveškoj, Velikoj Britaniji i SAD-u, a trenutno putuju po Finskoj, s tim da će posljednji nastup održati u Helsinkiju 18. prosinca, piše Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.