Kultura
7210 prikaza

Najplaćenije hrvatske glumice – kraljice serija i filmova

Snimanje RTL-ove serije Vatre Ivanjske
1/8
Borna Filic (PIXSELL)
Glumice vole sapunice zbog honorara i do 4000 kuna po epizodi, ali filmske uloge su ipak prestižnije

Ona je vladarica malih ekrana. Otkako se prije točno deset godina pojavila u prvoj sapunici domaće produkcije Kesnija Pajić postala je miljenica televizijske publike. 

Ksenija Pajić | Author: Borna Filic (PIXSELL) Borna Filic (PIXSELL)

Nakon “Ville Marije” odigrala je još sedam velikih uloga u telenovelama. Kolege je respektiraju i vole. Producenti ju traže, redatelji cijene. I zbog toga, Ksenija Pajić, nedvojbeno jedna od rijetkih umjetnica s istančanim glumačkim pedigreom to zna i dobro naplatiti. 

Premda je njezin kolega Ivo Gregurević plaćen čak trostruko, Pajić navodno zarađuje 3500 kuna po epizodi što bi značilo da je za osam mjeseci snimanja televizijske serije “Tajne” kao Brigita Franić zaradila nešto više od pola milijuna kuna.

"Sapunice su mi donijele samopouzdanje. Iza svih uloga stoji mnogo uložena truda. Zahtijevaju brzinu, odgovornost, profesionalnost, dobru memoriju, razumijevanje scene. Radim sa sjajnim ljudima, od redatelja do tehničara, svakodnevno sam pred kamerom. Osim toga, tu je i financijski moment benefita", istaknula je jednom, kako su je mediji prozvali, kraljica sapunica. 

Premda je preko ljeta počela snimati novu sapunicu “Vatre ivanjske” Ksenija glumi i u predstavama matičnog kazališta Gavella. Kao glumica kazališta koje se financira iz proračuna Grada Zagreba zarađuje plaću određenu kolektivnim ugovorom, a koja iznosi, s obzirom na njezin 26-godišnji staž, oko 15.000 kuna na mjesec. 

Glumice njezina kalibra teško je pronaći na našoj umjetničkoj sceni, čime je u 2013. godini zaslužila i dvije filmske uloge: u filmovima “Projekcije” i “Šuti”.

Glumci njezine klase po danu snimanja mogu zaraditi i do 8000 kuna bruto.Glumačka zvijezda čija je karijera nedvojbeno u usponu otkako se preselila u SAD, gdje planira ostvariti san o velikim i važnim filmskim ulogama, Leona Paraminski jedna je od rijetkih koja je priznala kako je prošle godine počela dobro naplaćivati svoj rad.

Zrinka Cvitešić | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

"Na početku sam radila sve iz ljubavi. Naravno, radim i sada, ali nema smisla podcjenjivati sebe. Ono što radim radim dobro, možda i bolje od nekih. Naučila sam se vremenom nositi s time da moraš pokazati zube. Gluma nije samo poziv, nego posao u koji sam uložila i znanje i trud i vrijeme. Glumci ne trče na kratke staze, dapače mi smo maratonci. Dugi niz godina moraš biti dobar", rekla je Leona koja se također pojavila u “Tajnama” uz Kseniju Pajić, navodno po istoj cijeni za dan snimanja.

Ipak, Paraminski je snimila znatno manje epizoda, njih 41, no u istoj je godini došla kao pojačanje seriji “Budva na pjeni od mora” pa je za ta dva angažmana “utržila” oko 305 tisuća kuna. Odigrala je i glavnu žensku ulogu u filmu “Nije sve u lovi” te se uz plaću u matičnom kazalištu HNK Varaždin profilirala u jednu od najtraženijih glumica svoje generacije. 

Godine predanog truda i rada uspjela je naplatiti i Zrinka Cvitešić. Kada joj je stigla ponuda s West Enda za glavnu ulogu u mjuziku “Once” Zrinka nije dvojila niti sekunde.

Igrati na jednoj od najvažnijih pozornica svjetskog teatra stvar je prestiža, no uz njega jasno ide i dobra zarada.

Premda je teško procjeniti koliko je Zrinka točno zarađivala po odigranoj predstavi, istaknula je jednom prilikom kako su joj osim dobrih honorara producenti osigurali i vrhunske uvjete rada poput stana na atraktivnoj lokaciji u Londonu, tim vrhunskih liječnika i fizioterapeuta u trenutku kada su joj zbog ozljede bili potrebni, stručnjake koji su s njom kontinuirano radili na predstavi itd. 

Nataša Janjić | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

Za ulogu češke imigrantice koja dolazi u Dublin naša glumica osvojila je nagradu Olivier za najbolju debitanticu na West Endu čime si je osigurala dvostruki honorar za svaku iduću ulogu. Minimalna zarada po odigranoj predstavi za debitante u Londonu kreće se između 1000 i 2000 funti.

Još dvije Gavelline uzdanice Nataša Janjić i Bojana Gregorić nađu se gotovo svake godine među deset najplaćenijih glumica naše scene.

Premda je Nataša prije pet godina bila uvjerljivo jedna od tri najplaćenije domaće glumice, televizijske uloge igra sve manje. Prošlu je godinu zaključila s dvije filmske uloge, u Dragojevićevu “Atomski zdesna” i drami Ivone Juke “Ti mene nosiš”, angažmanom u matičnom kazalištu te premijerom predstave u privatnoj produkciji “Ritina škola”. 

Nataša je tako zaradila oko 250 tisuća kuna, a Bojana Gregorić taj je budžet premašila za nekoliko desetaka tisuća kuna snimajući dvije serije “Stella” i “Počivali u miru” te film “Na putu za Montevideo” kao baronica Helena Klodovska.

Ecija Ojdanić istaknula se još 2012. kao prepoznatljiva “zlica” telenovela čije spletke i intrige gledatelji rado prate. Zbog toga je za drugu sezonu “Larina izbora” uspjela podići svoju cijenu po danu snimanja na 500-tinjak eura, a ulogom Barbare Murgić u seriji “Kud puklo da puko” isti si je honorar osigurala i ove godine. 

Judita Franković | Author: Tomislav Miletic (PIXSELL) Tomislav Miletic (PIXSELL)

S obzirom na to da je jedinu ulogu na filmu u posljednje vrijeme odigrala u “Hitcu” Roberta Orhela, zaradom na velikom platnu ne može se pohvaliti.

U njezinu rangu zarađuje i Barbara Nola s razlikom da Nola prima redovnu plaću u matičnom kazalištu. Premda su zarade dijela glumaca pale u odnosu prema vremenima kada se “dijelilo šakom i kapom”, pa su neki glumci za svoje uloge nerealno plaćeni, mlada generacija glumica koje se još profiliraju zarađuju više od trideset i pet tisuća kuna na mjesec. 

Jasno, ponovno je riječ o angažmanima u TV novelama. Među njima su se istaknule Ornela Vištica i Doris Pinčić koje su u središte zanimanja lansirale domaće sapunice. Perspektivna Judita Franković s povratkom na set druge sezone serije “Počivali u miru” ponovno se uvrstila među dobro plaćena televizijska lica sa sedam tisuća kuna zarade po danu snimanja.

Pritom ne treba zaboraviti i na dvije glumice koje su svojim zavidnim vještinama osigurale status najpoželjnijih glumica, ali koje si malo koja produkcija može priuštiti.

Tako je prvakinja drame HNK Alma Prica s plaćom od 16 tisuća kuna uspjela za ulogu u “Haliminu putu” dobiti najveći honorar u nas za angažman na filmu, i to navodno 250 tisuća kuna, a Kseniju Marinković također malo tko uspijeva pridobiti prosječnim honorarom na svoj film.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.