Kultura
5800 prikaza

Ovo je najsuše mjesto na svijetu - i krije divovsku šaku

Divovske ruke Maria Irarrazabala
1/2
Wikipedia
Neka mjesta u pustinji nikad nisu iskusila kišu, a upravo zbog toga je kipar smjestio svoje djelo uz cestu kroz Atacamu

Jako lako je zalutati i izgubiti se u tisućama kilometara potpuno praznog terena. Kamo god okrenete, u pustinji Atacama će vas dočekati dine, kamenje i kilometri pijeska. Iako se čini kao idealno mjesto za snimanje znanstveno-fantastičnih filmova, u Atacamu se tek rijetki odvaže zaputiti.

Divovske ruke Maria Irarrazabala | Author: Wikipedia Wikipedia

A imaju odlične razloge za to. Naime, postoje dokazi koji upućuju na to da u unutrašnjosti pustinje postoje mjesta gdje nikad nije zabilježena niti jedna kap kiše. Prosječno pada manje od litre kiše po kvadratnom metru tijekom čitave godine. Ni temperatura nije ništa gostoljubivija i redovito dostiže četrdesetak stupnjeva Celzijevih tijekom dana da bi tijekom noći pala na ispod 5 stupnjeva.

U bespućima praznog krajolika krije se i jedna tajna. Sedamdesetak kilometara od Antofagaste, bogate čileanske luke, na inače praznom dijelu ceste, nalazi se 11 metara visoka skulptura ruke. Djelo čileanskog kipara Maria Irarrazabala izgleda kao zakopani div koji pruža ruku i traži pomoć. Kako piše portal Vintage News, skulpturu pod nazivom Ruka pustinje, Irarrazabal je postavio kako bi prikazao ranjivost rudara koji su nekad zarađivali kruh oko Antofagaste.

Divovske ruke Maria Irarrazabala | Author: Wikipedia Wikipedia

Možda i zanimljivije je da je Irarrazabal postavio jako sličnu skulpturu na gotovo 2.000 kilometara udaljenu obalu Atlantika, uz urugvajsko odmaralište Puntu del Este. Ta skulptura nosi popularni naziv "Spomenik utopljenicima".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.