Life
2699 prikaza

Pljačka milijuna srušila je okrutnog diktatora

Augusto Pinochet
Archivo General Histórico del Ministerio de Relaciones Exteriores
Godinama je neprikosnoveno vladao Čileom, ali jedna pljačka bila je kap koja je prelila čašu

Bio je ožujak 1981. godine i alarm je privukao pažnju policije. Došli su i provjerili trezor u banci, vidjeli su da su vrata odškrinuta, ali je sve bilo na svom mjestu. Zaključali su sve brave i otišli s mjesta zločina uvjereni da je bio samo lažni alarm. Idućeg jutra su otkrili da je nestalo više od milijun dolara i da čuvara i jednog blagajnika nema nigdje. Opljačkana je banka koja je surađivala s najvećim rudnikom bakra na svijetu blizini Chuquicamate u sjevernom Čileu.

Uslijedila je opsežna potraga koja je potrajala čak tri mjeseca sve do početka lipnja kada je čileanski režim otkrio raskomadana tijela osumnjičenog čuvara Guillerma Martineza i blagajnika Sergija Yaneza. Pronašli su ih u bespućima pustinje Atacame, a državni službenici potiho su krivili korumpiranu tajnu policiju i obećavali su pravdu. Međutim, čak i ti službenici su lagali kako bi zaštitili pljačku kojoj je cilj bio obogatiti tajnu policiju.

Ubojstva uobičajena pojava

U to vrijeme su otmice, izmišljanja optužnica i ubojstva bila potpuno uobičajena pojava u Čileu pod vlašću Augusta Pinocheta. Njihova tajna policija DINA redovito je hvatala i ubijala možebitne neprijatelje, a Amerikanci su okretali glavu. Na kraju krajeva, CIA je Pinocheta i dovela na vlast.

Augusto Pinchet | Author: Wikipedia Wikipedia

Takav stav se tek donekle promijenio kada je u Washingtonu odjeknula eksplozija automobila bombe. Meta je bio čileanski disident Orlando Letelier. Tek tada su američke vlasti tražile od Pinocheta da se suzdrži od takvih ubojstava. DINA je na kraju i ugašena, ali obavještajni aparat je ostao na mjestu. Do vremena te spomenute pljačke, ulice Čilea bile su prepune grubijana na platnoj listi vlasti.

Pustinja bez prašine

Čak i oko pljačke su se vrtjele razne informacije i dezinformacije. Vlasti su pričale da su Eduardo Villanueva i pukovnik Gabriel Hernandez osmislili pljačku i smjestili zaposlenicima banke. Na kraju su ubili čuvara i blagajnika kako bi skrili svoje tragove. Istražitelj, pukovnik Juan Delmas, uskoro je pronađen mrtav. Službena istraga ustvrdila je da je riječ o samoubojstvu, ali rijetki su prihvatili takvo objašnjenje događaja. Osim što policijski očevid nije otkrio metke, automobil s Degasovim tijelom pronađen je u pustinji i to bez tragova prašine.

Pustinja | Author: Wikipedia Wikipedia

Pinochetov režim već je ranije bio poznat po okrutnostima koje bi kasnije prikrivali i govorili da samo žele održavati red i mir. Početkom sedamdesetih su mučili šefa rudnika bakra Davida Silbermana kako bi otkrili gdje je nestalo 13 milijuna dolara. Ozy piše da je najvjerojatnije neki Pinochetov poslušnik ukrao taj novac, a Silberman je ubijen kako bi se pljačka novca prikrila.

Smrt strijeljanjem

Nedugo nakon pljačke, izlazilo je sve više informacija u javnost. Čak i optuženi Hernandez je rekao u razgovoru za lokalne medije da mu pokušavaju prišiti pljačku i ubojstva. Rekao je da je on samo slijedio naredbe. Istovremeno je čileansko gospodarstvo prolazilo kroz tešku recesiju i svima je bilo sve teže živjeti.

Brdo novca | Author: US department of justice US department of justice

Opća nestašica novca u državi navela je najviše razine sigurnosnog aparata na pljačku banke kako bi nastavili živjeti u luksuzu na kojeg su navikli. Krajem 1982. godine su Hernandez i Villanueva izvedeni pred streljački vod, ali već je bila prihvaćena činjenica da su oni ubijeni kako bi se sakrila veća zavjera.

Nekoliko godina nakon toga je i Pinochet izgubio vlast, a u godinama nakon njegovog odlaska s vlasti pronađeno je gotovo 30 milijuna dolara preko više od 120 tajnih računa koji su pripadali nekadašnjem čileanskom diktatoru. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.