Kultura
10408 prikaza

10 šokantnih činjenica o Michelangelu

Michelangelo
Wikipedia
Donosimo niz ne toliko poznatih činjenica o jednom od najpoznatijih umjetnika svih vremena

Slavni Michelangelo živio je prije 500 godina, ali njegova djela i dalje nadahnjuju umjetnike dok im se drugi dive. No, neke su stvari ipak ostale manje poznate o njemu samom i njegovu životu. Zapanjujuće činjenice o Michelangelu donosi LolWot.

Prezirao je kupanje

Navodno se Michelangelova odjeća morala sastrugati s njegova tijela kad je umro; koliko ju je dugo nosio. Bio je poznat po tome što je mrzio kupanje, što je uključivalo i pranje te mijenjenje odjeće. 

Najzanimljiviji autoportreti

Autoportreti su intrigantni jer daju mogućnost da vidimo kako umjetnik vidi samog sebe, a mogu se naći na čudnim mjestima. Michelangelo je pronašao jedno takvo zanimljivo mjesto za svoj - naime svoje lice je naslikao na koži koju drži Bartolomej na Posljednjem sudu.  

Sikstinska kapela gotovo nije bila njegova

Svod sikstinske kapele u Rimu | Author: Wikipedia Wikipedia

Dok ga danas smatramo jednim od najslavnijih umjetnika u povijesti, nije se uvijek smatrao takvim. Njegove kolege, renesansni slikari koji su uključivali i velikog Rafaela, osjećali su tolku prijetnju od Michelangelovog talenta da su uvjerili papu Julija da ga zaposli u nadi da će tako sabotirali njegovu karijeru, jer je on prije svega bio kipar. Michelangelo skoro nije prihvatio posao jer je o sebi razmišljao kao o kiparu, ali je na kraju pristao i stvorio jedno od najvećih remekdjela renesanse, kojeg je stvarao četiri godine i čime je dokazao da pripada u vrh umjetničkog svijeta.  

Nos mu je slomio ljubomorni suparnik

Dok je bio tinejdžer, Michelangelo je živio i studirao u kući Lorenza de'Medicija. Mnogi su zavidjeli mladom umjetniku na njegovu talentu, a jedan od njih je bio i Pietro Torrigiano, koji je Michelangela udario u lice te mu slomio nos. 

Voljeli su ga

Osim kolega umjetnika, koji ga nisu voljeli prije svega jer su osjećali prijetnju zbog talenta, Michelangela su drugi ljudi jako voljeli zbog čega je i dobio nadimak – Il Divino, što u prijevodu znači „božanski“. Za razliku od mnogih drugih velikih umjetnika čiji je rad priznat nakon smrti, Michelangela su voljeli tijekom njegova života, a tako je ostalo i do danas. 

David od Michelangela | Author: Wikipedia Wikipedia

Kip Davida isklesan je u odbačenom mramoru

Jedno od najpoznatijih Michelangelovih djela, poznati Davidov kip, isklesan je u mramoru kojega je jedan kipar ranije odbacio jer mu nije bio dovoljno dobar. Michelangelo je počeo raditi na kipu od napuštenog komada mramora kojega je pronašao u firentinskoj katedrali.

Umro je bogat

Slavni umjetnik je bio škrtac i umro je s posjedom vrijednim 50.000 forinti što bi danas vrijedilo oko 35 milijuna dolara. 

Bio je pjesnik

Iako o njemu mislimo samo kao o slikaru i kiparu, Michelangelo je također briljirao i u poeziji. Napisao je više od 300 soneta i madrigala. Mnogi komadi su obrađivali erotske i duhovne teme, ali je istraživao i mistiku i odanost. 

Radio je do tjedna u kojem je umro

Rijetko tko živi kao stari Michelangelo. Umro je u 88. godini. No, zapanjujuće je to što je radio do posljednjeg tjedna u kojem je umro. Mnogo posljednjih godina proveo je u Bazilici Sv. Petra gdje je i posljednji tjedan života radio na kipu Isusa kojega u naručju drži Djevica Marija - Rondanini Pieta. 

Nije bio najiskreniji

Jedan od najistaknutijih likova u obitelji Medici, Lorenzo de'Medici, rekao je da je Michelangelu da bi mogao prodati svoj kip Kupida (koji je danas izgubljen) za puno više novca ako bi ga prvo zakopaoi zatim kao slučajno pronašao. Michelangelo se s tim složio, a napravio je statuu tako dobro da ju je kardinal Raffaele Riario kupio vjerujući da je riječ o „antiknom“ komadu. Međutim, vrlo brzo je uvidio kako je kupio kopiju i tražio svoj novac natrag.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.