Kultura
126 prikaza

Pjesnički prvijenac kao vjesnik velikog opusa

PROMO
Prva zbirka poezije Azemine Krehić iz Ljubuškog ima sve odlike djela zrele i ozbiljne pjesnikinje

me pjesnikinje Azemine Krehić, autorice zbirke poezije “Zrcalo od mjedi” (Tešanj, Planjax komerc d.o.o., 2021.), možda nije toliko poznato na književnoj sceni i u literarnim krugovima, što ni ne čudi jer je riječ o prvoj tiskanoj zbirci ove pjesnikinje, koja je rodom iz Ljubuškog, odrasla je u Kaknju, a trenutno živi u Zenici. Za zbirku “Zrcalo od mjedi” nedavno je dobila treću nagradu “Fra Martin Nedić” u Tolisi (BiH), a za još neobjavljenu poeziju dobila je 2020. prestižnu nagradu “Mak Dizdar” na manifestaciji Slovo Gorčina u Stocu.

 | Author: PROMO PROMO

Zbirka je podijeljena je na pet ciklusa: Krhotine; Zatočeni odrazi; Stakalca juga; Zrcaljenje te Zrcalo od mjedi. U njima dominira sjetan ugođaj, bilo da je riječ o opisu zavičaja, hercegovačkoga krajolika, kamena, bilja, rijeka, bilo da je tematiziran ljubavni odnos (nekad žuđeni, nekad izgubljeni, nekad sanjani), bilo da je riječ o individualnim i kolektivnim ratnim stradanjima, bilo da je riječ o refleksivnim, kozmičko-meditativnim momentima. Česte su emocije boli, zatomljene patnje, čežnje, potrebe za smirenjem, koje se donekle pronalazi u vjeri, u prirodnim ljepotama, ali rekli bismo – ne bez ostatka. Jer taj mir koji se iščitava u iskazu lirskog subjekta u određenoj je mjeri uznemiren. Nema u pjesmama euforije, patosa, beskrajnog divljenja ni oduševljenja. U formalnom smislu pjesme su raznorodne, pisane slobodnim stihom i s različitim ustrojstvom strofa. Da se poslužimo dominantnim modelom zbirke, a to je zrcaljenje, mogli bismo reći kako je svaka pjesma odraz trenutnog čuvstva pjesnikinje, koja se ne pokorava strukturalnim ogradama nego bilježi baš ono što joj je u određenom trenutku na duši i baš onako kako ćuti da je najiskrenije i autentično. Pritom je vidljiva česta konkretizacija prostora, ali i česta apstrakcija, odnosno fluidnost, povijesnog vremena. Uz to, treba reći kako bi se i na temelju jezične kreativnosti vidljive u ovoj zbirci moglo pomisliti da je Azemina zrela, formirana pjesnikinja, literarna rutinerka s pozamašnim stažem i opusom. Tako, primjerice, nailazimo na snažne značajke idiolekta, poput izraza nespina, žednina, neizbrojan, oštrost i sl. Uz spomenutu sjetu i zrcaljenje kao karakteristične momente ove zbirke, mogli bismo izdvojiti, uvjetno rečeno, polisubjektnost. Naime, u mnogim je pjesmama prisutna dijalogičnost, odnos između dva lirska subjekta, koji unutar pjesme uspostavljaju stanovitu dinamiku, prisvajajući naizmjence poziciju subjekta, čime se raslojava lirski iskaz i postiže se viša razina kompleksnosti smisla.

A iz zbirke “Zrcalo od mjedi” vidimo da neuređena administracija i kaotičan društveni poredak imaju i pozitivne strane. O tome govori i navod iz jednog intervjua Azemine Krehić, u kojem je spomenula da su mnoge pjesme ili ideje za pjesme nastale dok je negdje nešto čekala u redovima, jer se, kako je rekla, “U Bosni vazda negdje nešto čeka”. Nadamo se da nećemo dugo čekati nove zbirke ove mlade, ali već zrele, poetese.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.