Znanost
1070 prikaza

Evo što će vam se dogoditi ako u javnom zahodu sjednete na popišanu dasku

Javni zahod
Thinkstock
Vjerojatno vam se bar jednom dogodilo da ste sjeli na zahodsku dasku na kojoj se nalazio tuđi urin, no i ne znate što vam se pritom moglo dogoditi

Premda većina ljudi ne voli pretjerano upotrebljavati javne zahode, kad vas stisne, nema biranja. Zamislite da tako uletite u zahod, bez da se stignete i osvrnuti oko sebe (da, toliko vas je jako stislo), i prije nego se i snađete - sjedite na dasci pokrivenoj tuđim urinom.

Možda ćete u prvom trenutku pomisliti da ćete dobiti gljivice, genitalni herpes, klamidiju, HPV ili sifilis, no ostanite pribrani.

Istina je da je najgora stvar koja vam se može dogoditi to da ćete sjediti na tuđem urinu. Sam urin vam neće ništa učiniti, a čak i ako vam se nađe na rukama i prenesete ga na lice, možete biti mirni, kaže mikrobiolog Philip M. Tierno, profesor na NYU medicinskom fakultetu.

Naime, ništa se neće dogoditi jer urin obično ne nosi štetne mikrobe. Naravno, ako dodirujete prljave površine u zahodu, koje su dodirivale i prljave ruke drugih ljudi, možete pokupiti različite viruse prehlade, gripe, želučane gripe ili infekciju streptokokom ili stafilokokom. Ali i to možete izbjeći ako temeljito operete ruke s toplom vodom i sapunom nakon korištenja zahoda, piše Yahoo.

Dakle, ne brinite, ako i sjednete na tuđi urin, najgora stvar koja vam se može dogoditi jest da će vam stražnjica biti mokra, ali nećete pokupiti nikakve navedene organizme iz urina.

Tierno zato ističe da čak ni stavljanje wc papira na dasku nema smisla, osim ako vam se ne gadi i sama pomisao na dodir tuđeg urina.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • ZeljkoRiyadh 10:28 10.Veljača 2016.

  Osim toga, trebali ste se sami upitati prije objave i potpisivanja ovog članka....Biste li vi osobno sjeli na popišanu WC dasku??

 • ZeljkoRiyadh 10:27 10.Veljača 2016.

  ...a to je, u najmanju ruku, dobrodošlica tifusu, dizenteriji i čemu sve još ne...Trebali biste biti oprezniji u objavljivanju ovakvih, po mom skromnom mišljenju, opasnih izjava...

 • ZeljkoRiyadh 10:26 10.Veljača 2016.

  No, ima još jedan loš aspekt ovakvih, po meni, loših propagadni: ako popišana WC daska nije problem, tko će nakon sebe takvu dasku očistiti...nema potrebe ni problema? A onda smo samo korak bliže situaciji koju sam toliko puta sreo i ... prikaži još! srećem i danas po nerazvijenom svijetu...posranih WC-a...