Kultura
293 prikaza

Poznati pjevač o današnjoj glazbi: "Ti ljudi samo pjevaju o sebi!"

Damon Albarn i Blur
Marko Mrkonjić (PIXSELL)
Damon Albarn napao je mlade glazbenike da govore samo o sebi

"Pogledajte sadašnju glazbu. Govori li ona išta? Mladi glazbenici pričaju o sebi, a ne o tome što se događa tamo vani. Ovo je selfie generacija!"

Riječi su to Damona Albarna, pjevača britpop grupe Blur i čovjeka koji stoji iza glazbenog virtualnog projekta Gorillaz. "Oni pričaju o površnim stvarima. Što govore? Ne čujem ništa osim 'Ovako se ja osjećam", izjavio je Damon, koji možda zvuči kao čangrizavi starac, ali je na tragu nečeg većeg. 

Uz nekoliko iznimki politički inspiriranih hip-hop albuma, poput Kendrick Lamarovog 'To Pimp a Butterfly' i Commonovog i John Legendovog 'Glory', glazba je u posljednje vrijeme, a posebno pop glazba, doživjela sušu: političku i društvenu.

Damon doduše nije prvi koji je prozvao kolege. Questlove je izazvao umjetnike da stvaraju više političke glazbe nakon nedostatka presude u smrtnom slučaju Erica Garnera. 

Članovi Blura mogu pak bez imalo srama pričati o aktivizmu. Bubnjar Dave Rowntree je 2010. godine neuspješno pokušao osvojiti mjesto u britanskom Parlamentu kao član laburista. 1997. Albarn je pozvan da podrži tadašnjeg premijera Tonyja Blaira, no on je na poziv odgovorio ovako: "Žao mi je, ali neću moći doći jer ne podržavam vašu stranku. Sad sam komunist. Uživajte u govoru, druže. Voli vas Damon."

Ta politička izjava živa je i zdrava na Blurovom novom albumu 'The Magic Whip' koji bi trebao biti objavljen 27. travnja i koji će biti njihov prvi album nakon 12 godina. Inače, grupa se proslavila sredinom 1990-ih, uz svoje omražene kolege Oasis.

"Nešto strašno vam se dogodi ako samo ostanete isti. Mi smo ovdje kratko, a ako pritom ne udišete najviše što možete, samo trošite dragocjeno vrijeme", Mic prenosi Albarnove riječi.

Novi album trebao bi biti izazovan kao i neki od njihovih najboljih dosadašnjih uradaka. "Sve je povezano s onim osjećajem boravka na klaustrofobičnom otoku s milijunima i milijunima ljudi", opisao je Albarn nove pjesme koje je Blur snimio u Hong Kongu, a koje su se usredotočile i na neke od političkih borbi u istočnoj Aziji. Jedna se čak dotiče i Albarnovog posjeta Sjevernoj Koreji.

Dakle on s pravom može kritizirati mlade umjetnike, a Blur će još jednom pokazati o čemu trebamo pričati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.