Kultura
382 prikaza

Vrtoglav put do slave: Od dječjeg imitatora Elvisa do kralja funka

Bruno Mars
Joe Giddens/Press Association/PIXSELL
Počeo je nastupati sa svega četiri godine, s 19 je mislio da je 'popušio' sve šanse, a zatim se sve okrenulo u njegovu korist

Prije nego što je postao zvijezda koja će s 'Uptown Funk' pjesmom ući u anale pop fenomena, Bruno Mars bio je izvođač kojeg su odbacile izdavačke kuće. A već s četiri godine je počeo nastupati i vidjelo se da je riječ o pravom zabavljaču koji će jednog dana prijeći u vrhunsku klasu. 

Mars je čuo glazbu u trenutku dok je dolazio na svijet. Naime, navodno je njegov otac smanjio rasvjetu u rađaoni i puštao dobre, stare hitove dok ga je majka rađala. Rodio se na Havajima kao Peter Hernandez, sin židovskog Portorikanca i Filipinke koja je odrastala u Brooklynu. Oba roditelja su bila talentirani izvođači koji su izvodili show obrada u stilu 1950-ih pod nazivom 'Love Notes'.

Od najmanjih nogu Mars je gledao nastupe roditelja s oduševljenjem, kojih se prisjeća ovako: "Znate, moj stric bi se popeo s gitarom, tata bi bio vodio cijeli show, a mama bi pjevala. A ja bih mislio kako i ja želim biti gore s njima. Od trenutka kad mi je tata dopustio da budem s njima na pozornici, to je bilo to." Tijekom tih nastupa Mars je postao jedan od najpopularnih imitatora Elvisa na Havajima, a s četiri godine pojavio se u filmu 'Honeymoon in Vegas' kao mali Elvis. Te iste godine Pauly Shore ga je intervjuirao za MTV, a sa šest godina je bio gost u emisiji Arsenia Halla. "Ne sjećam se puno toga", rekao je prisjećajući se dana kad je glumio Elvisa. "Vjerojatno nisam baš puno ni pričao u to vrijeme. Ali bio sam jebeno sjajan!"

I tako je postao... Bruno Mars!

Do imena Bruno došao je nakon što je njegov otac komentirao da mu bucmasti sin nalikuje na hrvača Brunu Sammartina. Marsa se dosjetio poslije, nakon što su mu izdavačke kuće rekle da će s prezimenom Hernandez zauvijek ostati zatvoren u krugu latino glazbe. "Marsa sam se dosjetio jer sam osjećao kao da nemam nešto posebno zanimljivo vezano uz sebe, a puno cura mi je govorilo da kao da nisam s ovog svijeta."

Kad je imao 11 godina, Marsovi roditelji su se razveli i 'Love Notes' više nije postojao. Iako su bili bez novaca, Marsa je otac naučio kako svirati gitaru i ubrzo nakon što je krenuo u srednju školu već je održavao samostalne nastupe.

Počeo se opet baviti imitiranjem poznatih glazbenika, te je za 75 dolara po nastupu predstavljao Michaela Jacksona u showu 'The Magic of Polynesia'. Iako je dobro zarađivao, pogotovo za srednjoškolca, nije bio sretan što nastupa za turiste i osjećao je da može postići puno više od toga.

Nakon što je maturirao, kupio je kartu u jednom smjeru za Los Angeles, gdje je odmah potpisao ugovor s Motownom. Ali izdavačku kuću je zbunio njegov imidž, ime i glazba, te su nakon manje od godinu dana raskinuli ugovor. Mars danas smatra da je bio premlad, ali je zahvalan za stečeno iskustvo. "Nastupao sam čitav život. Ali nisam nikad ništa snimio i nisam imao iskustva u tome, a kamoli u produkciji. Nikad prije nisam napisao pjesmu. Završilo je tako kako je završilo jer sam trebao još puno toga naučiti."

Dobra stvar je bila što je tamo upoznao Philipa Lawrenca, kolegu glazbenika koji mu se javio taman u trenutku kad je Mars želio odustati od glazbe i vratiti se kući. Lawrence je pak želio da zajedno počnu pisati pjesme. Ujedinili su snage s producentom i tekstopiscem Arijem Levineom i trojac je postao poznata produkcijska grupa nazvana Smeezingtons. Tu je Mars naučio kako pisati.

Početak karijere na kojoj mu mnogi zavide

2008. godine probili su se s pjesmom 'Right Round' koju su napisali za Flo Rida, a koja je zasjela na prvo mjesto Billboard Hot 100 glazbene top liste. Mars je napokon počeo graditi ime u svijetu glazbe, a s novostečenim samopouzdanjem se uputio u Atlantic records, za koji je snimio dvije pjesme: 'Nothin' On You' i 'Billionaire'. "Nitko ne može prodati pjesmu bolje od osobe koja ju je napisala. Ja sam unio emocije u tu demo snimku i hvala Bogu da su to čuli i pružili mi priliku."

2010. Mars je potpisao ugovor s Atlantic's Elektra i objavio EP 'It's Better If You Don't Understand', da bi krajem godine objavio puni debitantski album 'Doo-Wops & Hooligans', s kojim je osvojio dva prva mjesta na Billboard Hot 100 top listi s pjesmama 'Just the Way You Are' i 'Grenade', piše Mic.

Sljedeća pjesma koju je objavio bila je singl s nadolazećeg albuma 'Unorthodox Jukebox' - 'Locked Out of Heaven', koja je automatski postala hit.

Ovaj 29-godišnjak iza sebe već ima zavidnu karijeru, proglašavan je umjetnikom godine i jednim od najboljih mladih glazbenika, nominiran je za 13 Grammyja, a posljednjih nekoliko mjeseci ga prati fama zbog pjesme 'Uptown Funk'. Mars kaže da se vraća u studio kako bi snimio treći album koji će biti "bolji od bilo čega što sam dosad napravio", a nama ne preostaje drugo nego da čekamo i slušamo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.