Kultura
2079 prikaza

Rektor Boras kao džuboks za političke doktorate

Damir Boras i Milan Bandić
Filip Kos/PIXSELL
Kolindi je napisao preporuku za doktorat jer je "mlada" i "perspektivna", a Čoviću dao doktorat jer Hrvate iz BiH preusmjerava u RH

Hrvati stalno jamraju. Ne valja ovo, ne valja ono, uništeno školstvo, osakaćena lektira, devastiran kurikulum... Ali polako! Ako malo pažljivije zavirimo ispod varljive površine stvari, mogao bi nam puknuti znatno vedriji pogled na svijet. Gdje se, recimo, znanje još cijeni toliko kao kod nas? Gdje se studentima daju prilike za najodgovornije funkcije? Ni jednu državu u svijetu, koliko nam je poznato, ne vodi jedna studentica - a Hrvatsku vodi.

Tko bi još uz težak državnički posao (predsjednica je u četiri godine bila na više od 90 međunarodnih turneja) pisao zahtjevan doktorat o situaciji u Libiji - to je tema njezine radnje - ako nije fanatik znanosti i istraživanja? A ona istražuje, proučava, piše... Ni jednu milijunsku metropolu, nadalje, ne vodi bagerist, a Zagreb vodi.

Damir Boras i Milan Bandić | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Sanjin Strukić/PIXSELL

Dobro, svršeni stručnjak za općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu Milan Bandić tek odnedavno je i bagerist, ali danas čovjek lakše nađe posla sa svjedodžbom KV radnika nego s diplomom ONO i DSZ-a. Osim toga, Bandić je pročitao cijelog Krležu, i to u Remetincu, mjestu gdje ljudi čitaju jedino grafite po zidovima, što također svjedoči o neutaživoj žeđi za znanjem. Oboje naših junaka u dogledno bi vrijeme, kako znamo, trebali doći i do doktorata.

Predsjednica Republike do redovitog, a Milan Bandić do počasnog, "honoris causa". Za oba, dio zasluga pripada zagrebačkom rektoru Damiru Borasu. Slično vrijedi i u slučaju Dragana Čovića, vođe HDZ-a Bosne i Hercegovine, kojemu je Sveučilište u Zagrebu dalo počasni doktorat, pa se može reći da narod i u domovini i u dijaspori vode miljenici Sveučilišta.

Nakon ovoga sigurno će još više mladih studenata poželjeti vidjeti svijeta, steći međunarodna znanja u Irskoj, Njemačkoj, SAD i drugdje, jer je sad sasvim jasno da u Hrvatskoj mogu uspjeti samo znalci.

Damir Boras je predsjednici osobno napisao preporuku za doktorat na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

"Vrh njezine karijere nije samo biti predsjednica, i to sigurno u dva mandata. Ona je mlada i nakon toga će imati puno iskustva i velike mogućnosti i u Europi i u svijetu. To je moja, rekao bih, vjerodostojna prognoza", rekao je Boras prije tri godine dodajući kako je "u svijetu uobičajeno da rektor piše preporuke studentima".

Ilustracija za dobitnike počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu Dr. Bandić Kultura ZG sveučilište: S Tesle i Thatcherice spali na Bandića

U predsjedničinu slučaju on je to učinio s osobitom lakoćom jer je Grabar-Kitarović kod njega "položila posljednji ispit na Filozofskome fakultetu", a njegova je dužnost "dati preporuku svojim studentima, posebice onim izvrsnima".

A prošle je godine Boras s lakoćom predložio Dragana Čovića za počasni doktorat pa to obrazložio time da se Čovića treba proglasiti počasnim doktorom "jer brojne Hrvate koji se iseljavaju iz BiH priroritetno upućuje u Hrvatsku čime se snažni odjeci depopulacije u Hrvatskoj manje brojčano očituju". U Senatu je bilo protivljenja, pa i snažnog, intelektualna se javnost uzgibala, ali doktorat je prošao.

Rektor Boras je tako za javnu promidžbu sveučilišta pridonio više od mnogih slavnih prethodnika, jedino nije jasno koliko je ta promidžba dobra. O trećem doktoratu, Bandićevu, kao i o stanju na Sveučilištu, za naš list nije htio progovoriti ni riječi iako smo ga ustrajno zvali. Nekoliko smo puta pitali Rektorat tko je predložio Bandića za počasni doktorat, s kojim točno obrazloženjem i je li taj prijedlog prošao verifikaciju stručnog povjerenstva, ali su se potpuno oglušili.

Damir Boras i Milan Bandić | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Sandra Šimunović/PIXSELL

Upit smo još u veljači slali gospodinu Borasu jer se navodno snažno založio da Bandiću bude dodijeljena ta počast, ali i kod njega smo naišli na zid šutnje. Počasni doktorati i obrazloženje prijedloga inače ne bi trebali biti tajni pa nije jasno zašto nam Rektorat ništa nije odgovorio. A ništa nam nije odgovorio ni gradonačelnik...

Odluka o Bandićevu doktoratu ogorčila je dio akademske zajednice i šire javnosti. Počasni doktorat dodjeljuje se uglednim osobama koje su svojim radom pridonijele napretku sveučilišta, znanosti ili kulture. Bandić je često u kazalištu, najčešće ne zaspi prije kraja prvog čina, na svečanim otvaranjima izložbi češće je od Tonka Maroevića, samo je li to baš značajan doprinos? Bandićeva pomoć Muzičkoj akademiji, kojoj je osigurao zgradu, nije dvojbena, ali on to nije radio iz svojega džepa - bio je to njegov posao.

Zagrebački gradonačelnik otprije je poznat policiji, no rektor je rekao da mu ne dodjeljuju doktorat zbog kaznenih prijava, nego zbog doprinosa kulturi.

Damir Boras Novi/ stari rektor Top News Koje su razlike između Borasa i Partije na Kosovu iz 1981.?

Ovako je ispalo da "ruka ruku mije" - on njima zgradu, oni njemu prijedlog doktorata - ja tebi serdaru, ti meni vojvodo - uz rektorovu naklonost, svi su na dobitku, svi su zadovoljni, a Sveučilište tone, ostaje bez kadrova, pada na rang listama.

Da je pametan i skroman čovjek, Bandić bi taj doktorat - kad je vidio reakcije javnosti - sam odbio, ali to je on, takva gesta ne bi nalikovala na nj. Tu je još jedan, nesavladiv problem - počasni se doktorat, to spada u bolje običaje, ne dodjeljuje bivšim studentima, nego samo onima koji su studirali na drugim sveučilištima. No koga se to kod nas tiče? Mogu li se bolji običaji jesti, da parafraziramo Shakespeareova Falstaffa?

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • toni_cobra 18:30 25.Ožujak 2019.

    "u svijetu uobičajeno da rektor piše preporuke studentima" Pogotovo kad na vrhu pise: "TUZBA" Kao ove dvojice egomanijaka je vrlo upitno tko je prvi dosao na ideju "ruka ruku mije", da li je bagerist predlozio nagradu grada Zagreba za "vsebumvastuzil", ... prikaži još!l", pa pocasni doktorat kao "izjednacenje", ili obratno

  • Milan.banijac 09:01 25.Ožujak 2019.

    NAŠTO SE TO SPUSTILA TAKO VAŽNA I PRESTIŽNA USTANOVA, IMALI U BOSNI AKADEMIJA ?