Top News
4731 prikaza

Tri godine skandala rektora koji tuži studenta

Damir Boras
Goran Stanzl (PIXSELL)
To što Damir Boras u ime sveučilišta utjeruje 20.000 kuna na sudu od studenta samo je vrh ledenog brijega

To se doista ne viđa niti svaki dan niti bilo gdje, da sveučilište zbog povrede ugleda pokreće građansku parnicu protiv studenta. I to s odštetnim zahtjevom. Sveučilište je ono u Zagrebu, zastupa ga rektor Damir Boras, tuženi je student Hrvatskih studija Luka Kovač, a odštetni zahtjev koje na Građanskom sudu u Zagrebu od studenta traži sveučilište iznosi 20.000 kuna.

Sve zbog toga što je Kovač 2. studenog ove godine novinaru Hine u vezi provale u prostorije Studentskog zbora i studentskih udruga na Hrvatskim studijima rekao da "ne može sa sigurnošću reći o čemu se radi, ali postoji mogućnost da se iza toga skriva pritisak uprave studija na studentske udruge". Očito se rektor Boras u njegovim riječima i prepoznao i osjetio prozvanim.

Damir Boras | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)

Sve ovo događa se samo nekoliko dana uoči isteka roka koji je resorno ministarstvo dalo Hrvatskim studijima još 2014. za rješavanje statusa, što direktno znači odluku o životnim sudbinama za 1500 studenata i 112 radnika Hrvatskih studija. I to 25 godina od osnutka. Njihova sudbina, sveopće je mišljenje, direktno je u rukama Borasa, čovjeka koji je rektor još od 2014. Odnosno, ako već ne njegovim, onda u rukama ministrice Blaženke Divjak, koja će u tom slučaju morati vaditi užareno kestenje iz vatre.

Umjesto da se ove godine problem Hrvatskih studija riješi, njima je ove godine degradiran status iz "sveučilišnog centra" u "sveučilišni odjel". A ako Boras ostavi Divjakici da rješava problem nakon isteka roka, ona će biti ta kojoj će nabiti na nos da krši pravila bilo da odluči da se Hrvatski studiji ukidaju ili da im se, za sveopće dobro, malo progleda kroz prste. I onda Boras još ide tjerati jednog studenta u građansku parnicu! I to ne osobno, nego uprežući iza sebe Sveučilište u Zagrebu kao pravnu osobu.

Ministrica Blaženka Divjak na Facebooku se protiv toga ovako pobunila: "Kao dugogodišnja profesorica na Sveučilištu u Zagrebu tužna sam kada čitam najave o tužbi protiv studenata - mislim da je to doista neprimjereno. Studente ne tužimo kada iznose svoje mišljenje, već ih kao učitelji, profesori i mentori poučavamo za život, a nerijetko i učimo upravo od njih."

Svečana promocija doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Pobuna na FF-u Life Filozofski: Pakt rektora i Kaptola diže studente na noge

Divjak i Boras u posebnim odnosima su još od 2014. kada su njih dvoje izašli na izbore za mjesto rektora, da bi Boras u drugom krugu pobijedio za samo četiri glasa prednosti. Praktično istog trenutka uslijedila je sva sila turbulentnih trenutaka koji su pratili Borasovo rektorovanje na Sveučilištu u Zagrebu.

Jedan od najgorih trenutaka bio je kad su dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Vlatko Previšić i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras otvoreno zaratili sa studentima, dobrim dijelom profesora i jednom prodekanicom koji su se suprotstavili praktično objedinjavanju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Katoličko bogoslovnog fakulteta.

Studenti i profesori tada su objašnjavali javnosti da to što Boras i Previšić pokušavaju znači besprimjerno favoriziranje jednih studenata u odnosu na druge, kao i predavanje cijelog jednog fakulteta u ruke Kaptola, de facto Vatikana. Isticali su da se vjeroučitelje u školama ne zapošljava po proceduri kao ostale nastavnike, nego ih imenuje Crkva. Ugovor između FF i KBF značio bi da bi Crkva to sad mogla i sa svim onim predmetima koje bi studenti s KBF završili na odjelima FF.

Damir Boras | Author: Jurica Galoic (PIXSELL) Jurica Galoic (PIXSELL)

Zauzvrat bi studenti sa FF imali na drugoj strani samo studij Religijske pedagogije i katehetike, a i tu bi morali tražiti potvrde o krštenju, preporuke župnika. O sukobu koncepata fakulteta pod jurisdikcijom Republike Hrvatske i onoga pod jurisdikcijom Kaptola i kanonskog prava da se ne govori. I naravno da su jedinu prodekanicu koja se tome protivila na FF-u naprosto smijenili. Samo, nisu stali na tome.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • saniuslucius 15:51 12.Prosinac 2017.

    Dajte se prvo informirajte o cijeloj stvari!...Objekt 60 u koji je bio provaljen, nije vlasnistvo Hrvatskih studija, vec HMZH.... https://www.hrstud.unizg.hr/?@=20xxk

  • erton 13:54 12.Prosinac 2017.

    I opet se pokazuje da je religija najvece zlo i uzrok vecine sukoba(pored nacionalizma) na ovim prostorima...