Top News
513 prikaza

Profesori Filozofskog: 'Dovršimo smjenu dekana Previšića!'

Profesor Nenad Ivić čita proglas kolega FF ZG koji su stali uz studente protiv dekana
Goran Stanzl/PIXSELL
"Studente i profesore zaštitari izbacuju iz knjižnice, dekan zastrašuje fizičkom silom, ovo su najtamnije stranice povijesti fakulteta"

Jedan od najuglednijih profesora na Filozofskom fakultetuu Zagrebu, Nenad Ivić, pročitao je ispred zgrade fakulteta izjavu inicijative nastavnika i članova Fakultetskog vijeća koji su odbili sudjelovati u daljnjem izvanrednom stanju koje na fakultetu provodi dekan Vlatko Previšić:

"Kolegice i kolege, zbivanja proteklih dana i tjedana ne ostavljaju više mnogo prostora za neodlučnost, a dogodile su se i brojne stvari na koje treba upozoriti, jer se upravo ispisuju neke od najtamnijih stranica povijesti ovog fakulteta. Smatramo apsolutno neprihvatljivim dovođenje zaštitara na fakultet. Jedini razlog njihovog dovođenja vidimo u zastrašivanju studenata i nastavnika, budući da nema ni nasilja ni nereda. Zbog toga tražimo da se zaštitari odmah povuku s fakulteta. Odluka Senata Sveučilišta u Zagrebu o raspuštanju Studentskog zbora Filozofskog fakulteta temelji se na dokumentu iz Ministarstva znanosti koji predstavlja neobavezujuće mišljenje, kako i stoji u glavi tog dokumenta. Dakle, to nije odluka povodom provedenog upravnog nadzora.

Pored toga, odlukom Senata rektoru Borasu od 20. 09. 2016. dovodi se u pitanje legalnost svih odluka Vijeća FF u razdoblju od ožujka 2015. do rujna 2016., čime se otvara prostor za potpuni pravni nered, jer nije moguće tvrditi da je jedna odluka nekog tijela zbog njegovog nepropisnog sastava prilikom donošenja te odluke nevaljana, a druga to nije. Bez obzira na pravna tumačenja, smatramo potpuno neprihvatljivim situaciju u kojoj se na Vijeću FF donose odluke, dok su predstavnici dijela fakulteta isključeni iz rada Vijeća. To nije samo etički problem, nego će biti i pravno proceduralni, jer odluke i rad takvog Vijeća nisu legalne.

Odbacujemo sve insinuacije kojima se studente i nastavnike ovog fakulteta potpuno neutemeljeno i maliciozno povezuje ne samo sa stranačkom politikom, nego i s ekstremitičkim političkim opcijama. Ovakvo upravljanje fakultetom predstavlja sramotno i skandalozno narušavanje ugleda institucije i onemogućavanje njegovog normalnog funkcioniranja. Zatvaranje fakultetske knjižnice i izbacivanje nastavnika i studenata kroz sporedne ulaze predstavlja posljednju točku urušavanja temeljnih načela akademskog djelovanja. Statutom je predviđena stegovna odgovornost dekana za sve neregularnosti.

Ta se odgovornost ne može prebaciti na studentske predstavnike u Fakultetskom vijeću, a izrazito negativna slika fakulteta koja je stvorena uslijed naprasnog raspuštanja Studentskog zbora FF i podizanja neosnovanih kaznenih prijava protiv naših kolega u direktnoj je suprotnosti s mandatom dekana koji bi trebao štititi ugled institucije, a zapravo ga stalno narušava. Podsjećamo da je Vijeće na sjednici od 16. lipnja pokrenulo postupak razrješenja dekana Vlatka Previšića u skladu s odredbama Statuta FF.

Osiguranje regularnih uvjeta rada Vijeća, uvjet je za okončanje pokrenutog postupka, pri čemu je povratak isključenih studentskih predstavnika elementarna pretpostavka regularnosti rada Vijeća. Nakon toga pozvali smo kolegice i kolege da poštuju statut fakulteta i ne sudjeluju u radu krnjeg i neregularnog Vijeća. Članovi Vijeća su napustili sjednicu koja je ostala bez kvoruma.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.