Kultura
1026 prikaza

Seks, alkohol i politika: Hotel u kojem je nastalo lobiranje

Willard Hotel
Wikipedia/Flickr
Lobisti koji su tamo dolazili htjeli su samo piće i seks

Hotel Willard postoji već 115 godina, a sa svojih 12 katova smjestio se nasuprot južnog travnjaka Bijele kuće. Naravno zbog toga je oduvijek privlačio brojne goste, među kojima su se našli i Abraham Lincoln, Mark Twain, Walt Whitman i Charles Dickens.

Joshua Zeitz u svojoj knjizi ''Lincoln's boys'' opisao je kako je hotel izgledao 60ih godina 19. stoljeća. ''Willard je bio moderno čudo sa 150 soba, dvoranom za predavanja i sastanke, velikim barom i salom za ručavanje gdje je stotine ljudi dnevno punilo svoje želuce ribom, kamenicama, srnetinom i dobrim šampanjcem.'' Prije nagle popularnosti noćnog života u Washingtonu posljednjih godina, Willard je predstavljao upravo glavno mjesto za okupljanje političara koji su mijenjali svijet.

Willard menu | Author: Wikipedia Jelovnik hotela Willard iz 1861. godine Wikipedia

Priča se da je Abraham Lincoln, prije no što se uselio u Bijelu kuću, odlazio u taj hotel sa svojim pomoćnicima kako bi ispipao teren i istražio postoje li namjere za njegovo ubojstvo.

Osim toga, kruži i informacija da je predsjednik Ulysses Grant tijekom svojeg mandata, rado odlazio u predvorje odnosno 'lobi' i ispijao brendi. Tamo su ga često tražili mnogi koji su htjeli stupiti s njime u kontak ili pak neku uslugu pa su kasnije prozvani ''lobistima'', nakon čega se taj izraz popularizirao u Sjedinjenim Državama.

Povijest hotela ima i drugu stranu - na kraju 19. stoljeća, područje oko njega bilo je poznato kao ''Hookerova divizija''. To se odnosilo na generala Josepha Hookera iz američkog građanskog rata, koji je prema izvorima baš tamo imao svoj kamp, nakon čega je to područje dobilo obilježje kao centar poroka, alkohola i prostitucije. Lobisti koji su tamo dolazili htjeli su samo piće i seks.

Willard hotel | Author: Wikipedia Wikipedia

Hotel je sagrađen 1816. i sastojao se od spojenih kuća. Današnjih 12 katova nadograđeno je 1902. godine i predstavlja najraniji neboder u Washingtonu sa čeličnim okvirima po uzoru na građevine iz New Yorka i Chicaga.

1922. godine hotel je zahvatio požar no zahvaljujući čeličnoj kontrukciji zgrade, nije izgorio u potpunosti pas je šteta brzo nadoknađena. Čak je 40 godina nakon toga u hotelu odsjeo Martin Luther King Jr. i u jednoj od soba završio svoj poznati govor ''I have a dream''.

Willard je renoviran 1980. godine kada je povratio i svoju slavu, a lobi i bar su otvoreni za sve posjetitelje.

(Newsweek)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.